LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rușii atacă din nou cu drone și rachete: Doi morți în Nikolev. Ucrainenii au debarcat peste Nipru în regiunea Herson

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Infanteria marină ucraineană a reușit să ocupe poziții într-o localitate situată pe malul stâng al Niprului în regiunea Herson, teritoriu ocupat de forțele armate ale Rusiei încă de la începutul invaziei. Pe de altă parte, sirenele antiaeriene au răsunat din nou, în noaptea de miercuri spre joi, în mai multe regiuni din Ucraina, două persoane fiind ucise în Nikolaev în urma atacurilor aeriene rusești. Rușii își continuă acțiunile ofensive în zonele Kupiansk-Lîman și Avdiivka-Mariinka, dar fără succese importante.

Lupte brutale la Avdiivka FOTO Profimedia
Lupte brutale la Avdiivka FOTO Profimedia

UPDATE EXCLUSIV Geoană dă asigurări că NATO ia măsuri suplimentare de securitate la graniţa României, unde s-au prăbuşit drone ruseşti

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a declarat, în exclusivitate pentru Adevărul, că Alianţa ia măsuri suplimentare de securitate la graniţa României cu Ucraina, unde s-au prăbuşit mai multe drone ruseşti.

Întrebat despre întărirea apărării pe flancul estic, având în vedere inclusiv dronele prăbuştite pe teritoriul României, Mircea Geoană a declarat: „Acestă zonă de Mare Neagră și Dunăre maritimă are în această perioadă o relevanță strategică și economică deosebită. Din acest motiv, Rusia atacă atât de barbar infrastructurile din această zonă, pentru a bloca exporturile și capacitatea Ucrainei de a își fructifica potențialul agricol. Rușii vara distrug agricultura și iarna energia și asta spune totul”Detalii aici

UPDATE Putin retrage Rusia din Convenția privind protecția minorităților naționale

Vladimir Putin a promulgat joi legea prin care retrage Rusia din Convenţia-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale.

Liderul de la Kremlin a retras Rusia din convenția care garantează respectarea drepturilor minorităților sub pretextul unei nemulțumiri la adresa Consiliului Europei, care a limitat participarea Moscovei la acest mecanism în urma războiului declanșat împotriva Ucrainei.

Legea care denunţă convenţia - semnată de Rusia în februarie 1996 - a fost votată săptămâna trecută de Duma de Stat. Detalii aici

UPDATE Vot în Rada Supremă. Biserica Ortodoxă ucraineană afiliată Moscovei, pe cale să fie interzisă

Rada Supremă, forul legislativ al Ucrainei, a adoptat joi în primă lectură un proiect de lege prin care se interzice Biserica Ortodoxă subordonată Patriarhiei Moscovei.

Proiectul de lege a fost adoptat cu aprobarea a 267 din cei 450 de deputați din Rada Supremă.

Textul aprobat prevede interzicerea activităților „organizaţiilor religioase” afiliate „ţărilor care efectuează agresiunea armată împotriva Ucrainei”.

Încă nu s-a stabilit o dată pentru votul în a doua lectură, dar acesta ar urma să fie o simplă formalitate.

Deputata Inna Sovsun, membră a partidului „Holos”, a salutat „o decizie istorică”. „Pentru a învinge agresorul (...) trebuie să lipsim Rusia de orice posibilitate de a ne face rău”, a scris Sovsun pe pagina sa de Facebook. Detalii aici

UPDATE Ucrainenii mizează pe atacuri îndrăznețe pentru alungarea rușilor din Crimeea

Forțele speciale ale Ucrainei recurg la raiduri îndrăznețe și tactici de distragere a atenției în încercarea de a elibera Peninsula Crimeea, anexată de Rusia în martie 2014.

În toiul unei nopți de la începutul acestei luni, câteva scutere acvatice au traversat cu rapiditate Marea Neagră urmărite de sus cu o dronă echipată cu cameră infraroșu. Au încetinit pe măsura apropierii de țărm, pentru a nu fi detectate, după care s-au grăbit spre uscat. „Crimeea va fi a Ucrainei”, a declarat unul dintre bărbații care au debarcat la mal.

Bărbatul respectiv este un soldat cu numele de cod „Muzîkant” („Muzicianul”), inspirat din faptul că a fost angajat ca violonist înainte de a se alătura forțelor armate ale Ucrainei după lansarea invaziei ruse, la 24 februarie 2022. Detalii aici

UPDATE Podul Kerci, o povară pentru Putin

Axă importantă pentru aprovizionarea armatei ruse, Podul Kerci ar fi fost reparat mai repede decât s-a prevăzut după atacul din 17 iulie. Cel puțin acest lucru afirmă vicepremierul rus Marat Husnullin.

Însă, potrivit serviciilor secrete britanice, podul nu este utilizat la capacitate maximă din cauza unor proceduri de securitate. Ba chiar, spune Londra, a devenit „aproape sigur o povară semnificativă de securitate” din cauza faptului că „necesită protecție din mai multe domenii”, depinzând mai ales de sisteme de apărare care în alte condiții ar fi desfășurate în altă parte.

UPDATE Depozite ale Flotei Ruse la Marea Neagră în flăcări după un atac purtat de ucraineni miercuri lângă Sevastopol

UPDATE Scholz denunță cinismul lui Putin pe tema victimelor civile

Cancelarul german Olaf Scholz a denunţat joi „cinismul” lui Vladimir Putin după ce liderul de la Kremlin a exprimat așa-zise îngrijorări pentru victimele civile ale conflictului dintre Hamas și Israel în timp ce el însuși duce un război sângeros împotriva ucrainenilor.

„Vreau să spun că sunt mai mult decât indignat atunci când aud că în prezent preşedintele rus atenţionează peste tot împotriva faptului că ar putea exista victime civile în conflicte armate”, a declarat Olaf Scholz într-un discurs în faţa deputaţilor din Bundestag.

„Nu există nimic mai cinic decât asta”, a subliniat cancelarul federal german. Detalii aici

UPDATE Doi morți în urma unor atacuri aeriene în regiunea Nikolaev

Atacurile rusești din regiunea Nikolaev au ucis două persoane și au rănit o alta. Salvatorii ucraineni au scos trupurile victimelor de sub dărâmăturile unei unități de alimentație, potrivit agenției de presă Unian.

Potrivit șefului administrației regionale din regiunea Nikolaev, Vitali Kim, rușii au atacat localitatea Stepove, iar atacul a produs pierderi de vieți omenești și pagube la o serie de clădiri rezidențiale și o întreprindere agricole, adaugă Unian.

UPDATE Joe Biden va susține un discurs important despre Israel și Ucraina

Joe Biden se va adresa americanilor joi seară din Biroul Oval în legătură cu „răspunsul (Statelor Unite, n. red.) la atacurile teroriste ale Hamas împotriva Israelului şi agresiunea brutală a Ucrainei de către Rusia”, a anunțat miercuri purtătoarea sa de cuvânt, Karine Jean-Pierre. Detalii aici

UPDATE Kievul confirmă indirect eliberarea unui sat de pe malul stâng al fluviului Nipru, în regiunea Herson

Statul Major General al armatei ucrainene a confirmat în mod indirect în raportul său de joi eliberarea unui sat din regiunea Herson (sud) situat pe malul estic al fluviului Nipru, controlat până acum în întregime de Rusia.

Raportul menţionează localitatea Pescianovka - situată pe malul de est al fluviului Nipru, care împarte regiunea Herson în două - printre zonele bombardate de aviaţia rusă, ceea ce ar confirma indirect că satul a fost eliberat, relatează Agerpres, citând EFE și „Ukrainska Pravda”.

De asemenea, unii bloggeri militari ruși scriu despre „cucerirea” de către ucraineni a satelor Pescianovka şi Poima, ambele în regiunea Herson şi situate pe malul stâng al fluviului Nipru, adică în partea ocupată de Rusia.

Și Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un centru de reflecție de la Washington care urmăreşte evoluția războiului din Ucraina, indică această posibilitate.

Conform agenției de presă Unian, două grupuri de asalt ale infanteriei marine ucrainene au debarcat pe malul de est al Niprului şi au spart apărarea forţelor de ocupaţie în împrejurimile localităților Poima şi Pescianovka. Detalii aici

UPDATE Rușii își continuă ofensivele de la Kupiansk și Avdiivka

Forțele armate ale Rusiei continuă să lanseze atacuri pe sectoarele de front Kupiansk-Lîman (est) şi din apropierea oraşelor Avdiivka şi Mariinka (sud-est). În ultimele ore, forţele ucrainene au respins zeci de atacuri în aceste zone.

În zona Kupiansk, regiunea Harkov (nord-est), forţele ucrainene au zădărnicit peste 15 tentative ale ruşilor de a avansa în ultimele 24 de ore. La Nadîia, regiunea Lugansk (est), trupele ucrainene au respins în jur de zece atacuri ruseşti.

Confruntări deosebit de intense se duc în apropiere de Mariinka, regiunea Doneţk (est), unde ucrainenii spun că au respins circa 17 atacuri ruseşti. La aproximativ 50 de kilometri nord-est, ruşii îşi continuă încercările, cu ajutorul aviaţiei, de a încercui oraşul Avdiivka, transmite Agerpres, citând Statul Major General al armatei ucrainene.

Potrivit unui popular canal militar ucrainean de Telegram DeepState, forţele ruse au pierdut circa 63 de echipamente militare la nord de Avdiivka, a cărui cucerire a devenit în ultimele săptămâni o prioritate pentru Rusia.

UPDATE Noi atacuri aeriene în Ucraina

Nici noaptea trecută, de miercuri spre joi, nu a fost linişte în Ucraina, unde sirenele antiaeriene au răsunat în mai multe regiuni.

Potrivit Forțelor Aeriene Ucrainene, rușii au atacat cu rachete balistice (Iskander-M), drone Shahed, rachete aeriene ghidate şi proiectile de artilerie „de la 20.00 (18 octombrie) până la 09.00 (19 octombrie)”, vizând infrastructuri industriale, civile şi militare.

Atacurile ruseşti din acest interval de timp au vizat regiunile Doneţk (partea controlată de Ucraina), Nikolae, Sumî, Dnipropetrovsk şi Zaporojie.

UPDATE Nicolae Ciucă: Românii vorbesc limba română și nu trebuie împărtiți în funcție de regiunea în care locuiesc

Fostul premier Nicolae Ciucă a salutat decizia Ucrainei de eliminare din nomenclatorul oficial invenția numită „limba moldovenească”, subliniind că limba este un element al identității culturale, care trebuie protejat. Detalii aici

UPDATE O jurnalistă ruso-americană de la Radio Europa Liberă a fost arestată în Rusia. „Jurnalismul nu este o infracțiune!”

Jurnalista ruso-americană Alsu Kurmasheva a fost arestată în oraşul rus Kazan, a anunţat miercuri angajatorul ei, Radio Free Europe/Radio Liberty (Radio Europa Liberă).

Alsu Kurmasheva a fost acuzată pentru că nu s-a declarat „ca agent străin”, acuzaţie pentru care riscă până la cinci ani de închisoare, precizează într-un comunicat această media privată finanţată de Congresul american.

Jurnalista, care locuieşte de obicei la Praga, a fost nevoită să meargă în Rusia pentru o „urgenţă familială” pe 20 mai, apoi a fost arestată temporar pe 2 iunie înainte de zborul ei de întoarcere la Kazan, explică RFE/RL. Detalii aici

UPDATE Klaus Iohannis: Salut pasul făcut de Guvernul Ucrainei în problema aşa-zisului limbaj artificial „moldovenesc”. Reacția lui Zelenski

Președintele Klaus Iohannis a salutat decizia Guvernului ucrainean privind decizia de a nu mai da curs sintagmei „limba moldovenească”. La rândul său, președintele statului ucrainean, Volodimir Zelenski, a mulțumit pentru sprijinul privind demersurile Ucrainei pentru aderarea la UE.

„Salut pasul făcut de Guvernul Ucrainei privind implementarea înțelegerii în problema așa-zisului limbaj artificial „moldovenesc” la care am ajuns cu președintele Zelenski săptămâna trecută, la București. Un pas important pentru construirea unui parteneriat strategic puternic între statele și societățile României și Ucrainei”, a transmis președintele Klaus Iohannis pe platforma X. Detalii aici

UPDATE Rușii au atacat Sumî cu drone Shahed

Forțele ruse au atacat Sumî cu drone kamikaze Shahed și au afectat infrastructura locală, potrivit autorităților locale. „Locuitorii din regiunea Sumî sunt rugați să rămână în adăposturi când se declanșează alarma de raid aerian”, au transmis autoritățile ucrainiene, potrivit agenției de presă Unian. 

Resturi de dronă Shahed găsite în Ucraina FOTO Twitter
Resturi de dronă Shahed găsite în Ucraina FOTO Twitter

UPDATE Dezvăluiri. Moscova recrutează mercenari sârbi și riscă tensiuni cu Belgrad: Cine este responsabil de aplicarea schemei

Rusia caută să-și refacă parțial trupele din Ucraina cu naționaliști sârbi, dar acest proces de recrutare, desfășurat în secret și nu prea, riscă să atragă animozități din partea Serbiei. Detalii aici

UPDATE Numărul victimelor atacului de la Zaporojie a crescut la cinci persoane

Cinci persoane au fost ucise în urma unui atac nocturn al forțelor armate ale Federației Ruse asupra unei clădiri rezidențiale din Zaporojie. Informația a fost comunicată de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, potrivit agenției Unian. 

UPDATE Ciolacu, vizită în Ucraina. Acord pentru construirea podului rutier peste Tisa și cooperare în industria de apărare

Premierul Marcel Ciolacu s-a aflat miercuri în Ucraina, unde a participat la o ședință comună a guvernelor României și Ucrainei, în cadrul căreia a fost semnat un acord pentru podul rutier peste râul Tisa și un Memorandum privind cooperarea în domeniul industriei de apărare. Detalii aici

UPDATE Macron îl asigură pe Zelenski de sprijinul europenilor, în pofida „multiplicării crizelor''

Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a asigurat miercuri pe omologul său ucrainean Volodimir Zelenski că revenirea conflictului israeliano-palestinian în centrul atenţiei internaţionale nu va afecta sprijinul europenilor pentru Ucraina, relatează AFP, citată de Agerpres. Detalii aici

Macron și Zelenski. FOTO: EPA EFE
Macron și Zelenski. FOTO: EPA EFE

„Multiplicarea crizelor nu va slăbi în niciun fel sprijinul francez şi european pentru Ucraina, care va rămâne atât timp cât va fi necesar”, a subliniat preşedintele francez în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul său ucrainean, a indicat Elysée.  

UPDATE Rușii pregătesc un nou asalt la Avdiivka. „În zilele următoare, ne aşteptăm ca situaţia să se agraveze“. Ce spun analiștii militari

Armata rusă se pregăteşte să-şi „escaladeze“ ofensiva împotriva oraşului Avdiivka, din estul Ucrainei, a declarat miercuri primarul acestuia, la o săptămână după ce Moscova a început asaltul asupra acestui oraş industrial aflat pe linia frontului încă din 2014, relatează AFP.  Detalii aici

Avdiivka FOTO Profimedia
Avdiivka FOTO Profimedia

Vorbind la televiziunea ucraineană, primarul Vitali Barabaş a declarat că în ciuda faptului că situaţia pare că s-a "calmat" în ultimele zile, aceasta se datorează faptului că forţele ruse pregătesc un nou atac după ce au fost oprite de ucraineni.

UPDATE Rușii, după ce au luat la țintă apartamente și au ucis civili ucraineni: „Am distrus un depozit de armament”

Ministerul rus al Apărării a susţinut miercuri că a distrus un depozit al armatei ucrainene în atacul cu rachete asupra regiunii Dnipropetrovsk soldat cu moartea unei femei.

„Pe aerodromul din Lozovoe, în regiunea Dnipropetrovsk, a fost distrus un depozit cu armament al Forţelor Aeriene ale Ucrainei”, susține Ministerul Apărării de la Moscova în raportul său zilnic despre evoluţia războiului din Ucraina.

Potrivit Kievului, un bombardament efectuat de ruși asupra unei localităţi din regiunea Dnipropetrovsk, în partea centrală a Ucrainei, a provocat moartea unei femei în vârstă de 31 de ani şi rănirea altor patru persoane, plus avarierea a opt locuinţe. Detalii aici

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite