LIVE TEXT Cutremure la granița turco-siriană: Peste 11.700 de morți și aproape 60.000 de răniți. Doliu național în Turcia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un cutremur cu magnitudinea de 7,7 a zguduit în zorii zilei de luni partea central-sudică a Turciei și a afectat totodată nord-vestul Siriei. Acest seism, cel mai grav din ultimii aproape 25 de ani în Turcia, a fost urmat de un altul major, cu magnitudine de 7,6. Președintele Recep Tayyip Erdogan s-a deplasat în zonele afectate după ce a instituit stare de urgență în zece provincii.

FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

UPDATE 18.42 OMS trimite echipe de experţi şi materiale medicale către Turcia şi Siria

Organizaţia Mondială a Sănătăţii va trimite o delegaţie la nivel înalt pentru a-şi coordona răspunsul precum şi trei zboruri cu materiale medicale, dintre care unul este deja în drum spre Istanbul, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Nevoile în materie de sănătate sunt foarte mari”, a subliniat dr. Iman Shankiti, reprezentantul OMS pentru Siria.

UPDATE 18.29 Peste 9.000 de morți în Turcia

Cel puțin 9.057 de persoane au murit, iar altele 52.979 au fost rănite în urma cutremurelor din Turcia, relatează agenția de presă Anadolu. Este vorba de ultimul bilanț cunoscut.

De asemenea, 6.444 de clădiri au fost distruse complet.

Autoritățile sunt presate să intervină urgent, în condițiile în care în unele zone afectate de cutremure temperaturile vor scădea până la minus șapte grade Celsius.

În Siria, ultimul bilanț cunoscut este de 2.662 morți atât în zonele controlate de regimul de la Damasc, cât și în teritoriile stăpânite de rebeli.

Numărul morților în cele două țări se ridică la 11.719, iar cel al răniților la aproape 60.000/

UPDATE 18.08 Cel de-al doilea cutremur din Turcia, un fenomen rar şi imprevizibil: Explicațiile specialiștilor

La câteva ore după primul seism de magnitudine 7,7 care a lovit luni, la ora locală 04.17, regiunea de frontieră dintre Turcia şi Siria, s-a produs o a doua zguduitură de o magnitudine aproape similară (7,6). Cea de-a doua zguduitură a fost asimilată imediată cu o replică, cu toate că este vorba de un fenomen diferit şi mult mai rar, relatează France24.

Produs la ora locală 13.24, la aproape nouă ore după cutremurul inițial, cel de-al doil seism a luat prin surprindere comunitatea ştiinţifică. Ori un al doilea cutremur de o asemenea intensitate nu se potriveşte cu ceea ce se ştie despre replici.

A doua zguduitură de la frontiera turco-siriană nu ar respecta deci, prin intensitatea sa, legile seismologiei. Doar că, de fapt, nu este vorba de o replică. Este un alt fenomen, numit „seism declanşat” sau „dublet”, adică un al doilea cutremur provocat direct de primul. Detalii aici

UPDATE 17.17 Îngropat de viu 48 de ore lângă soția moartă după cutremur

Un bărbat a fost salvat după 48 de ore de groază inimaginabilă. Imagini de la locul salvării din orașul turc Hatay îl arată pe bărbat blocat între o placă de beton căzută, podea și corpul fără viață al soției sale.

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că numărul victimelor cutremurelor ar putea depăși 20.000. Detalii aici

UPDATE 17.15 Bogdan Aurescu: 21 de români au fost repatriați, până în prezent. Ambasada, în legătură cu toți cetățenii români din Turcia

Ministrul Afacerilor Externe a afirmat la începutul ședinței de Guvern că, până în prezent, 21 de cetățeni români au fost repatriați, după cutremurele din Turcia. Aurescu a precizat că ambasada României la Ankara se află în legătură cu românii care și-au anunțat prezența pe teritoriul turc.

Șeful MAE a precizat că până în prezent nu există solicitări de repatriere din partea cetățenilor români din Siria.

Șeful diplomației române a avut o convorbire telefonică cu omologul său turc, ocazie cu care și-a exprimat compasiunea pentru tragedia prin care trece poporul turc. În replică, ministrul turc de Externe a mulțumit pentru solidaritatea și sprijinul concret acordat de România. Detalii aici

UPDATE 17.12 Papa Francisc lansează un apel pentru ajutorarea victimelor

Papa Francisc s-a rugat miercuri pentru miile de victime din Siria şi Turcia şi a făcut apel la comunitatea internaţională pentru a sprijini în continuare eforturile de salvare şi recuperare.

„Mă rog pentru ei cu emoţie şi vreau să spun că le sunt aproape tuturor acestor oameni, familiilor victimelor şi tuturor celor care suferă din cauza acestui dezastru devastator”, a spus liderul spiritual al catolicilor din întreaga lume.

„Le mulţumesc tuturor celor care oferă ajutor şi încurajez pe toată lumea să-şi demonstreze solidaritatea cu aceste ţări, dintre care unele au fost deja măcinate de un război îndelungat”, a adăugat el.

UPDATE 16.59 Furia crește în Turcia: „Unde au dispărut banii din taxa de cutremur?”. Erdogan, presat să acționeze cu trei luni înainte de alegeri

Președintele Recep Tayyip Erdogan se confruntă cu o serie de critici aspre în urma cutremurelor care au zguduit partea central-sudică a Turciei cu trei luni și o săptămână înainte de alegerile generale (prezidențiale și parlamentare).

În timp ce reprezentanții partidului aflat la putere în Turcia dau asigurări că intervin cât mai repede posibil pentru a salva vieți omenești, cei ai opoziției se declară nemulțumiți de răspuns, considerându-l lent și imparțial.

După cutremurul devastator din vara anului 1999, soldat cu aproximativ 17.000 de morți, statul turc a strâns miliarde de dolari dintr-o taxă specială menită prevenirii dezastrelor și dezvoltării serviciilor de urgență. Acum numeroși turci se întreabă ce s-a întâmplat cu suma strânsă din această taxă, în condițiile în care ajutoarele întârzie în unele zone afectate. Acuzațiile se îndreaptă către Erdogan, aflat la putere de 20 de ani. Detalii aici

UPDATE 16.07 Erdogan s-a deplasat în zone afectate de cutremure

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a deplasat miercuri în zone afectate de cutremurele care au lovit luni partea central-sudică a țării sale cu trei luni și o săptămână înainte de alegerile generale, incluzând cele prezidențiale.

Potrivit lui Erdogan, numărul persoanelor decedat în urma cutremurelor a ajuns la 8.754, iar cel al răniților la peste 50.000.

FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

Confruntat cu critici, care denunță reacția lentă a autorităților, președintele turc a recunoscut că au existat „dificultăți” de intervenție în primele ore de după primul cutremur puternic, produs luni la ora locală 04.17.

Liderul de la Ankara a anunţat de asemenea distribuirea a câte 10.000 de lire turceşti (494 de euro) pentru fiecare familie afectate. Detalii aici

UPDATE 14.49 Siria a activat miercuri Mecanismul de Protecție Civilă al UE

Anunțul a fost făcut de eurocomisarul pentru Ajutor Umanitar şi Gestionarea Crizelor, Janez Lenarcic, care a îndemnat statele membre UE să ofere asistență Siriei. Detalii aici

Cine controlează zonele afectate de cutremure SURSA BBC
Cine controlează zonele afectate de cutremure SURSA BBC

UPDATE 14.46 Trei cetățeni ai Republicii Moldova au murit în urma cutremurului din Turcia. Printre victime, doi copii

O femeie de 36 de ani și cei doi copii minori ai săi au fost găsiți decedați în Hatay, Turcia, localitatea unde aceștia locuiau, anunță reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău. Detalii aici

UPDATE 14.45 Aya, fetița simbol din Siria, care s-a născut sub dărâmături, se simte bine

Aya, supranumită „Bebeluşul-miracol”, salvată după ce a venit pe lume sub dărâmături într-un oraş controlat de rebeli, „se simte bine”, potrivit medicului care o are în grijă.

Botezată de personalul spitalului, Aya este singura supravieţuitoare din familia sa în urma cutremurului care a lovit oraşul Jindires, din provincia Alep.

Mama, tatăl şi cei patru fraţi au murit în cutremurul care le-a distrus locuinţa cu patru etaje. Detalii aici

UPDATE 13.40 Salvatorii, presați de timp și frig pentru găsirea supraviețuitorilor

Marți, ministrul de Interne al Turciei a prevenit că următoarele 48 de ore sunt „cruciale” pentru găsirea de supraviețuitori. Totuși, vremea nefavorabilă complică operațiunile de căutare și salvare.

Şoseaua care duce spre oraşul Antakya (vechea Antiohia), în provincia turcă Hatay, deosebit de afectată, este aglomerată cu camioane cu ajutoare, utilaje de şantiere şi ambulanţe ce fac slalom printre maşinile supraviețuitorilor care se refugiază spre locuri sigure.

Antakya este la pământ, înecată într-un nor gros de praf din cauza utilajelor de degajare care caută printre dărâmături. Cât vezi cu ochii, nu sunt decât imobile prăbuşite total sau parţial, relatează AFP, potrivit Agerpres. Detalii aici

UPDATE 13.27 Peste 11.200 de morți în Turcia și în Siria

Potrivit BBC, numărul morților se ridică la 11.236 în Turcia și în Siria. Autoritățile turce au revizuit bilanțul morților în creștere, la 8.574 de persoane. În Siria, numărul morților ar fi de 2.662 persoane atât în zonele controlate de regimul de la Damasc, cât și în teritoriile stăpânite de rebeli.

UPDATE 12.34 O femeie a fost scoasă în viață după 52 de ore petrecute sub ruine

Femeia, în vărstă de 58 de ani, ar fi fost salvată de sub ruinele unui hotel prăbuşit.

Unii dintre răniţi au fost transportaţi pe cale aeriană pentru îngrijiri medicale la Istanbul, motiv pentru care Aeroportul Ataturk a fost închis pentru traficul aerian civil. Detalii aici

UPDATE 11.57 Erdogan, acuzat de un adversar politic pentru amploarea dezastrului: „Nu a pregătit țara”

Partidul Republican al Poporului (Cumhuriyet Halk Partisi/CHP, social-democrat), principalul partid de opoziţie din Turcia, îl acuză pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan pentru amploarea dezastrului rezultat în urma cutremurelor de luni.

Liderul CHP, Kemal Kilicdaroglu, i-a îndemnat pe primarii din partidul său să-i ajute pe cei afectaţi, chiar dacă trebuie să se confrunte cu puterea statului, transmite agenția de presă EFE, preluată de Agerpres.

Subliniind că CHP nu va accepta obstacolele birocratice impuse municipalităţilor dominate de opoziţie în distribuirea ajutoarelor, Kilicdaroglu i-a încurajat pe primarii din partidul său să acţioneze pe cont propriu.

„Dacă vă pun obstacole birocratice, faceţi-o oricum, nu ascultaţi. Dacă sunteţi arestaţi pentru că au găsit pâine şi pături pentru oameni la voi, atunci să vă aresteze”, le-a transmis liderul CHP edililor şi responsabililor regionali din cadrul partidului său. Detalii aici

UPDATE 11.04 Bilanțul morților s-a ridicat la 9.457

Bilanțul morților s-a ridicat la 6.957 în Turcia, transmite BBC. În Siria, circa 2.500 de persoane sunt declarate moarte atât în zonele controlate de regimul de la Damasc, cât și în teritoriile rebele.

UPDATE 10.59 Erdogan se va deplasa la locul dezastrului

Recep Tayyip Erdogan va efectua vizite în provinciile Kahramanmaras și Hatay, a anunțat biroul președintelui turc. Șeful statului turc va merge și la Pazarcik, epicentrul unuia dintre cutremurele produse luni.

Marți, Erdogan a declarat stare de urgență pentru trei luni în cele mai afectate zece provincii de cutremure.

UPDATE 10.40 Turcia, înainte și după dezastrul provocat de cutremur. Imagini comparative din satelit

Numeroase clădiri distruse, printre care și-au făcut loc tabere improvizate ale echipajelor de salvare. Așa arată imaginile dezastrului din 7 februarie 2023. Amploarea distrugerilor provocate de cutremure poate fi observată printr-o serie de imagini înainte și după, realizate în mai multe orașe din Turcia. Detalii aici

UPDATE 10.21 Dezastrul din Turcia, văzut din dronă. Cum arată provincia Hatay, după marele cutremur

Clădiri făcute praf, mașini avariate în totalitate și mii de vieți sfârșite sub dărâmături. Este tabloul dezastrului, de după cutremurele ce au avut loc, luni, în sudul Turciei. Astfel de imagini au fost surprinse, cu ajutorul unei drone, în Hatay, una dintre cele mai afectate provincii din Turcia. Detalii aici

FOTO BBC
FOTO BBC

UPDATE 09.34 Salvatorii români aflați în Turcia încearcă scoaterea de sub dărâmături a unui băiat de 16 ani

Pe parcusul nopții, echipei RO-USAR i-a fost repartizată o nouă zonă de intervenție în partea de Nord-Vest a orașului Antakya. După ce au recuperat un adult, salvatorii români încearcă să scoată de sub dărâmături un copil.

În urma acțiunilor de căutare desfășurate a fost identificată opersoană de sex masculin, de aproximativ 40 ani, cu un membru inferior prins sub o grindă de beton . Victima a fost recuperată în viață, în jurul orei 05.45 (ora locală). To aici  au mai fost identificate, până în prezent, încă două persoane decedate.

La acest moment, salvatorii români execută o altă misiune, în aceeași zonă, pentru extragerea unui adolescent de aproximativ 16 ani, prins sub elemente de construcție prăbușite. Membrii echipajului execută manevre pentru realizarea unui culoar de pătrundere către victimă. Detalii aici

UPDATE 09.17 România trimite noi ajutoare în Turcia: încă o echipă de salvatori merge la fața locului, MApN va executa misiuni de transport și pentru alte state implicate în asistența umanitară

România va trimite ajutoare în Turcia, pentru a ajuta la efortul de căutare și salvare a victimelor curtremurului de luni. Potrivit unei decizii a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, o nouă echipă de slavatori va merge în Turcia, iar România va trimite și ajutoare sub formă de bunuri de primă necesitate. De asemenea, MApN a fost abilitat să desfășoare misiuni de transport și pentru alte state care acordă asistență Turciei. Detalii aici

UPDATE 09.15 Bucuria enormă a sirienilor, când victime ale cutremurului sunt scoase, în viață, de sub dărâmături 

Doar o minune divină mai face ca, la trei zile de la marele cutremur de magnitudine 7,7 pe scara Richter, victimele să fie încă găsite în viață. Mulțimile de sirieni, adunate în stradă, gata să dea o mână de ajutor salvatorilor, și-au exprimat fericirea fără margini, în astfel de momente.

Într-un videoclip al BBC News se vede cum mulțimile de oameni strigă „Dumnezeu este mare”, în timp ce o întreagă familie este salvată din mormanele de moloz. Imaginile au fost surprinse în orașul Idlib, Siria. Doar norocul, sau o adevărată minune divină a făcut ca toți membri să reușească să supraviețuiască, după zile de la tragicul eveniment. Detalii și imagini aici

UPDATE 05.55 Emiratele Arabe Unite promit un ajutor de 100 de milioane de dolari

Emiratele Arabe Unite (EAU) au promis marţi un ajutor de 100 de milioane de dolari victimelor cutremurelor care au ucis mii de oameni în sud-estul Turciei şi în Siria, informează AFP.

Arabia Saudită, care a întrerupt relaţiile cu regimul de la Damasc din 2012, a anunţat înfiinţarea unui pod aerian pentru a ajuta populaţia din cele două ţări afectată de seisme, relatează Agerpres.

Preşedintele emiratez, şeicul Mohammed bin Zayed, a ordonat „mobilizarea a 100 de milioane de dolari pentru a-i ajuta pe cei afectaţi de cutremurele din Siria şi Turcia”, a anunţat agenţia oficială de presă WAM. Jumătate din sumă va merge către populaţia afectată de seism din Siria, conform sursei citate.

Premierul EAU anunţase cu o zi înainte trimiterea unui ajutor umanitar de urgenţă, evaluat la 50 de milioane de dirhami (13,6 milioane de dolari).

UPDATE 05.45 Aproximativ 70% din populația siriană avea nevoie de ajutor umanitar înainte de cutremur

Potrivit ONU, aproximativ 70% din populația Siriei avea nevoie de asistență umanitară înainte de producerea cutremurelor care au zguduit o mare parte a țării. Această problemă a fost agravată de tragedia care va avea un impact devastator asupra multor familii vulnerabile. 

În Siria peste 1.900 de persoane au murit și alte 3.800 au fost rănite în urma cutremurelor care au avut loc luni.

UPDATE 05.00 Peste 8.100 de morţi şi peste 34.000 de răniţi

Numărul morţilor în urma cutremurelor devastatoare produse la graniţa dintre Turcia şi Siria a depăşit 8.100, informează miercuri dpa.

Vicepreşedintele Fuat Otkay a anunţat că numărul morţilor din cauza seismelor din Turcia a urcat la 5.894, iar cel al răniţilor a depăşit 34.000, relatează Agerpres.

UPDATE 02.00 Incendiu de proporţii în portul Iskenderun, declanşat de seism

Un incendiu uriaş care s-a extins la zeci de containere continua să ardă marţi seara pentru a doua zi consecutiv în portul Iskenderun din sudul Turciei, în apropierea graniţei cu Siria, consecinţă a violentului cutremur de luni, transmite AFP.

Imaginile difuzate de televiziunea turcă arată o coloană uriaşă de fum negru şi dens deasupra containerelor colorate, depozitate pe un chei din acest port la Marea Mediterană.

Dezastrul a început luni după-amiaza târziu, când unul din containere s-a răsturnat peste celelalte sub efectul uneia dintre numeroasele replici ale cutremurului iniţial, cu magnitudinea de 7,7 grade pe scara Richter.

De atunci s-au făcut multe încercări de a stinge flăcările, inclusiv cu ajutorul unor echipe de pompieri veniţi de la Istanbul, conform unui anunţ al primarului metropolei, Ekrem Imamoglu.

Autorităţile turce au trimis, de asemenea, o navă de pază de coastă echipată pentru a stinge incendiul, însă flăcările continuă, existând riscul de a creşte nivelul poluării în zonă.

UPDATE 00.00 Franţa va trimite un spital de campanie în Turcia

Franţa va trimite un spital de campanie şi 83 de salvatori suplimentari în Turcia, unde bilanţul cutremurului care a zguduit luni sud-estul ţării continuă să crească, au declarat marţi pompierii, la conducerea acestei misiuni, relatează AFP.

Acest spital mobil „va fi autonom pentru minim 15 zile şi va putea asigura, pe lângă alte îngrijiri mai uşoare, 10 până la 15 intervenţii chirurgicale pe zi”, au precizat într-un comunicat pompierii din Gard, sudul Franţei.

Structura de aproape 2.000 m2 dispune de o sală de naşteri, două blocuri operatorii, un laborator, o farmacie, o cameră de sterilizare şi o unitate de resuscitare, precum şi de săli de primire şi tratare a răniţilor, potrivit sursei citate, care precizează că desfăşurarea acestui spital ar putea fi prelungită dacă este necesar, relatează Agerpres.

O misiune de recunoaştere va părăsi Marsilia miercuri dimineaţa, cu sarcina în special de a determina locaţia spitalului, cunoscut sub numele de „Element de securitate civilă rapidă pentru intervenţie medicală”, sau prescurtat „Escrim”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite