România trimite noi ajutoare în Turcia: încă o echipă de salvatori merge la fața locului, MApN va executa misiuni de transport și pentru alte state implicate în asistența umanitară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România va trimite ajutoare în Turcia, pentru a ajuta la efortul de căutare și salvare a victimelor curtremurului de luni. Potrivit unei decizii a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, o nouă echipă de slavatori va merge în Turcia, iar România va trimite și ajutoare sub formă de bunuri de primă necesitate. De asemenea, MApN a fost abilitat să desfășoare misiuni de transport și pentru alte state care acordă asistență Turciei.

Echipele de salvatori RO-USAR, în timpul misiunii din Turcia
Echipele de salvatori RO-USAR, în timpul misiunii din Turcia

Astfel, potrivit unui comunicat emis de Guvern, luând în considerare acțiunile autorităților române de monitorizare continuă a situației aflate în dinamică în Republica Turcia, puternic afectată de cutremure și, totodată, în baza comunicării permanente avute cu autoritățile turce, care solicită în continuare asistență internațională prin intermediul mecanismului european de protecție civilă, mai precis, nevoia de echipe de căutare-salvare, în vederea sprijinirii eforturilor de combatere a efectelor negative ale seismelor, astăzi, 08.02.2023, cu aprobarea președintelui României, Klaus Iohannis, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, în sistem hibrid, Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

Hotărârea nou adoptată prevede următoarele:

-Suplimentarea acordării de asistență internațională pentru Republica Turcia care constă în mobilizarea și trimiterea unei noi echipe RO-USAR a Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

-Aprobarea scoaterii de la rezervele de stat a unor bunuri de strictă necesitate, pentru utilizarea acestora de echipa de căutare salvare urbană care desfășoară acțiuni de intervenție pe teritoriul Republicii Turcia în cadrul mecanismului de asistență umanitară internațională.

-Abilitarea Ministerului Apărării Naționale de a desfășura misiuni pentru transportul personalului, mijloacelor și echipamentelor altor state care acordă sprijin Republicii Turcia sub egida Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii, care nu dispun de aceste capabilități, la solicitarea Departamentului pentru Situații de Urgență.

Alături de personalul specializat de căutare-salvare RO-USAR, din cadrul IGSU, la misiune vor participa și 2 medici și 2 asistenți din cadrul UPU-SMURD București (ca parte integrantă INSARAG), personal specializat cu echipe canine format din 4 reprezentanți cu sprijin canin din cadrul Clubul Câinilor Utilitari, respectiv, 2 ofițeri de legătură din cadrul DSU, mai precizează sursa citată.

Evenimente


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri