Cutremure în Turcia. Salvatorii, presați de timp și frig pentru găsirea supraviețuitorilor

0
Publicat:

Sub presiunea timpului și pe un frig glacial, salvatorii căutau în continuare miercuri supraviețuitori ai cutremurelor puternice care au zguduit luni partea central-sudică a Turciei și nord-estul Siriei.

Antakya, după cutremur FOTO EPA-EFE
Antakya, după cutremur FOTO EPA-EFE

Marți, ministrul de Interne al Turciei a prevenit că următoarele 48 de ore sunt „cruciale” pentru găsirea de supraviețuitori. Totuși, vremea nefavorabilă complică operațiunile de căutare și salvare.

Şoseaua care duce spre oraşul Antakya (vechea Antiohia), în provincia turcă Hatay, deosebit de afectată, este aglomerată cu camioane cu ajutoare, utilaje de şantiere şi ambulanţe ce fac slalom printre maşinile supraviețuitorilor care se refugiază spre locuri sigure.

Antakya este la pământ, înecată într-un nor gros de praf din cauza utilajelor de degajare care caută printre dărâmături. Cât vezi cu ochii, nu sunt decât imobile prăbuşite total sau parţial, relatează AFP, potrivit Agerpres.

La Gaziantep, oraş situat în apropiere de epicentrul unuia dintre cele două cutremure puternice produse luni, o locuitoare şi-a pierdut speranţa de a-şi mai găsi mătuşa îngropată sub ruine. De teama de a se întoarce acasă, unii supravieţuitori s-au refugiat pe aeroportul orașului.

Ajutorul internaţional sosește începând de marți în Turcia, unde a fost decretat doliu naţional pentru şapte zile și stare de urgență pentru trei luni în zece cele mai afectate provincii.

De o parte şi de cealaltă a frontierei turco-siriene, se lucrează pentru salvarea de vieţi, constată AFP. La Jindires, în provincia siriană Alep, un nou-născut a fost scos viu de sub dărâmături. Bebeluşul, o fetiţă, era încă legat cu cordonul ombilical de mama sa, decedată, la fel ca toţi ceilalţi membri ai familiei.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat marți că 23 milioane de persoane sunt „potenţial expuse” în Turcia și în Siria, „dintre care în jur de 5 milioane de persoane vulnerabile”.

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri