Cutremure în Turcia. Erdogan, acuzat de un adversar politic pentru amploarea dezastrului: „Nu a pregătit țara”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidul Republican al Poporului (Cumhuriyet Halk Partisi/CHP, social-democrat), principalul partid de opoziţie din Turcia, îl acuză pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan pentru amploarea dezastrului rezultat în urma cutremurelor de luni.

Kemal Kilicdaroglu FOTO EPA-EFE
Kemal Kilicdaroglu FOTO EPA-EFE

Liderul CHP, Kemal Kilicdaroglu, i-a îndemnat pe primarii din partidul său să-i ajute pe cei afectaţi, chiar dacă trebuie să se confrunte cu puterea statului, transmite agenția de presă EFE, preluată de Agerpres.

„Refuz să mă aliniez Guvernului”, a declarat, într-un mesaj video, Kemal Kilicdaroglu, referindu-se la apelurile Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), aflat la putere, care a făcut apel la unitate naţională după seria de cutremure ce au provocat până în prezent moartea a aproape 9.500 de persoane în Turcia și în Siria.

Subliniind că CHP nu va accepta obstacolele birocratice impuse municipalităţilor dominate de opoziţie în distribuirea ajutoarelor, Kilicdaroglu i-a încurajat pe primarii din partidul său să acţioneze pe cont propriu.

„Dacă vă pun obstacole birocratice, faceţi-o oricum, nu ascultaţi. Dacă sunteţi arestaţi pentru că au găsit pâine şi pături pentru oameni la voi, atunci să vă aresteze”, le-a transmis liderul CHP edililor şi responsabililor regionali din cadrul partidului său.

Potrivit CHP, în unele districte afectate de cutremur, AKP intervine în distribuirea ajutoarelor dacă acestea provin din municipalităţi dominate de opoziție. AKP cere ca distribuirile să aibă loc ca „ajutoare de stat”, nu ca „ajutoare municipale”.

„Vom face ca ajutorul necesar să ajungă cât mai repede posibil acolo unde este cea mai mare nevoie de el. Nu ne mai interesează politica Saray (palatul prezidenţial, n. red.), nici activităţile lor de relaţii publice, nici ştirile lor false”, a declarat Kemal Kilicdaroglu.

„Daţi-mi voie să o spun foarte clar: dacă există un responsabil principal pentru acest proces, acesta este Erdogan. Acesta este guvernul care de 20 de ani nu a pregătit ţara pentru cutremure”, a conchis liderul CHP, un posibil candidat la alegerile prezidenţiale din Turcia prevăzute să aibă loc la 14 mai, concomitent cu cele legislative.

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri