Lider Hamas ucis în Liban: UNIFIL exprimă temeri privind o potenţială escaladare „devastatoare” între Hezbollah şi Israel

0
Publicat:

Forţa interimară a ONU în Liban (UNIFIL) şi-a declarat miercuri preocuparea în legătură cu potenţialele „consecinţe devastatoare” pe care le-ar putea avea o eventuală escaladare între Israel şi mişcarea fundamentalistă libaneză Hezbollah la o zi după asasinarea celui considerat nr.2 al grupării palestiniene Hamas în bastionul său dintr-o suburbie sudică a capitalei Beirut, relatează AFP.

saleh al arouri jpg

Moartea lui Saleh al-Arouri, ucis de trei lovituri cu drone atribuite Israelului, într-o suburbie a Beirutului marţi seara, a alimentat temerile cu privire la o extindere a conflictului între Hezbollah, aliată a grupării islamiste palestiniene din Fâşia Gaza, şi Israel la frontiera israeliano-libaneză unde este desfăşurată UNIFIL, potrivit Agerpres. 

Este pentru prima oară de la începutul războiului în Fâşia Gaza în 7 octombrie când este vizată periferia capitalei libaneze.

„Suntem profund îngrijoraţi de orice eventuală escaladare care ar putea avea consecinţe devastatoare pentru populaţia de pe ambele părţi ale Liniei Albastre”, a declarat purtătoarea de cuvânt adjunctă a Forţei interimare a ONU în Liban, Kandice Ardiel, într-un comunicat.

„Continuăm să implorăm toate părţile să-şi înceteze tirurile, iar pe toţi interlocutorii influenţi să facă apel la reţinere”, a adăugat ea.

Frontiera israeliano-libaneză este scena unor schimburi de tiruri, în principal între armata israeliană şi Hezbollahul pro-iranian, care spune că intervine în sprijinul Hamas în războiul acestei grupări împotriva Israelului în Fâşia Gaza.

În urma atacului cu drone de marţi seara, puternica mişcare fundamentalistă Hezbollah a declarat că acest „asasinat nu va rămâne nepedepsit”.

La scurt timp după această ameninţare, Hezbollah a revendicat patru atacuri nocturne împotriva poziţiilor israeliene de la frontieră, însă în sectoare pe care le vizase deja începând cu 8 octombrie.

Mai mulţi lideri Hamas aflaţi în exil sunt stabiliţi în Liban, sub protecţia Hezbollah. Influentul lider al mişcării libaneze, Hassan Nasrallah, urmează să pronunţe miercuri seara un discurs programat în avans.

Armata israeliană nu a revendicat atacul de marţi seara, dar miercuri a declarat că este pregătită pentru „orice scenariu”.

Funeraliile lui Saleh al-Arouri sunt prevăzute pentru joi la Beirut în tabăra de refugiaţi palestinieni Shatila, a anunţat Hamas.

De la începutul violenţelor transfrontaliere, peste 165 de persoane au fost ucise în Liban, în majoritate combatanţi Hezbollah, dar de asemenea şi peste 20 de civili, printre care şi trei jurnalişti, conform unui bilanţ întocmit de AFP.

În nordul Israelului, nouă soldaţi şi cinci civili au fost ucişi, potrivit autorităţilor israeliene.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite