Liderul militar al Hamas în Cisiordania, Saleh al-Arouri, a fost ucis într-un presupus atac israelian într-o suburbie a Beirutului, în Liban

0
Publicat:

Adjunctul liderului Hamas în străinătate Saleh al-Arouri a fost ucis într-o lovitură israeliană în suburbia Dahiyeh din Beirut, relatează publicația al-Mayadeen, apropiată de Hezbollah, potrivit Times of Israel.

Saleh al-Arouri a fost liderul de facto al facțiunii militare a Hamas din Cisiordania
Saleh al-Arouri a fost liderul de facto al facțiunii militare a Hamas din Cisiordania

Site-ul de știri al-Mayadeen, legat de Hezbollah, mai informează că șase oameni au fost uciși în atacul pus pe seama Israelului. 

Gruparea teroristă Hamas a confirmat asasinarea liderului său adjunct Saleh al-Arouri de către Israel.

"Asasinatele lașe comise de ocupația sionistă împotriva liderilor și simbolurilor poporului nostru palestinian în interiorul și în afara Palestinei nu vor reuși să frângă voința și fermitatea poporului nostru sau să submineze continuarea rezistenței sale curajoase", afirmă Izzat al-Rishq, un oficial de rang înalt al Hamas, într-un comunicat, susținând că atacul "dovedește încă o dată eșecul abject al inamicului de a atinge oricare dintre obiectivele sale agresive în Fâșia Gaza".

Israelul nu a comentat încă presupusa lovitură.

La o conferință de presă din noiembrie, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că a "instruit Mossad-ul să acționeze împotriva șefilor Hamas oriunde s-ar afla", în urma atacului Hamas din 7 octombrie asupra sudului Israelului. La aceeași conferință de presă, ministrul apărării, Yoav Gallant, a declarat că toți liderii Hamas "trăiesc cu timpul împrumutat... Lupta este mondială".

Aflat în Liban, al-Arouri, în vârstă de 57 de ani, a fost șeful adjunct al biroului politic al grupării teroriste și este considerat liderul de facto al aripii militare a Hamas în Cisiordania.

Oficialii serviciilor de informații israeliene consideră că al-Arouri a ajutat, de asemenea, la planificarea răpirii și uciderii a trei adolescenți israelieni - Gil-ad Shaar, Eyal Yifrach și Naftali Fraenkel - în iunie 2014, precum și la numeroase alte atacuri.

El a ispășit mai multe pedepse în închisorile israeliene și a fost eliberat în martie 2010, ca parte a eforturilor de a ajunge la un schimb mai mare de prizonieri pentru Gilad Shalit, un caporal al armatei israeliene răpit de Hamas în 2006. Arouri a fost implicat în încheierea acordului care prevedea eliberarea a peste 1.000 de prizonieri palestinieni din închisorile israeliene în schimbul eliberării lui Shalit în 2011.

El s-a mutat la Istanbul, dar a fost forțat să se mute atunci când Israelul a reluat legăturile cu Turcia, care se rupseseră din cauza unui raid al forțelor de apărare israeliene asupra unei flotile de solidaritate care se îndrepta spre Gaza, în care nouă cetățeni turci au fost uciși în timpul unei lupte violente pe un feribot.

După o perioadă petrecută în Siria, al-Arouri s-a mutat în cele din urmă la Beirut. De acolo, el gestiona operațiunile militare ale Hamas în Cisiordania, promovând activitățile teroriste și aranjând transferul de fonduri pentru plata atacurilor teroriste.

De asemenea, el a fost unul dintre oficialii Hamas cel mai strâns legat de Iran și de grupul terorist Hezbollah din Liban.

Acolo, al-Arouri a înființat o forță locală a Hamas din activiștii din taberele de refugiați libanezi. Grupul are pregătire militară și un arsenal de rachete, deși nu la aceeași scară precum cel al Hezbollah.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite