Jumătate din populația Fâșiei Gaza suferă de foame, avertizează ONU. „Mâncăm o dată pe zi doar orez” VIDEO

0
Publicat:

Un oficial ONU a emis un avertisment, afirmând că jumătate din populația din Gaza este înfometată, pe măsură ce conflictul continuă în regiune.

Cei care ajung la spitalul din Khan Younis nu au alimente
Cei care ajung la spitalul din Khan Younis nu au alimente FOTO Profimedia

Carl Skau, director adjunct al Programului Alimentar Mondial al ONU, a declarat că doar o mică parte din proviziile necesare a putut ajunge în Fâșia Gaza, iar nouă din zece persoane nu au acces la hrană în fiecare zi.

Condițiile dificile din Gaza au făcut ca livrările să devină "aproape imposibile", conform lui Skau, citat de BBC. În același timp, Israelul susține că este necesar să continue atacurile aeriene asupra teritoriului Gaza pentru a elimina organizația Hamas și a aduce acasă ostaticii israelieni.

Lt Col Richard Hecht, purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului, a declarat pentru BBC că „orice deces și suferință pentru un civil este dureros, dar nu avem o alternativă”. El a subliniat că face tot posibilul pentru a livra cât mai multe provizii în Fâșia Gaza.

Traicul în și din Gaza a fost puternic restricționat începând cu 7 octombrie. Israelul a închis frontierele cu Gaza și a început atacurile aeriene, limitând livrările de ajutor de care locuitorii acestui teritoriu depindeau.

Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, susține că Israelul a ucis peste 17.700 de locuitori în campania sa, inclusiv peste 7.000 de copii. Până în prezent, singura trecere deschisă a fost cea de la Rafah, la granița cu Egiptul, care permite ca ajutoarele să ajungă în cantități limitate în Gaza.

Săptămâna aceasta, Israelul a fost de acord să deschidă trecerea Kerem Shalom din Israel în Gaza în următoarele zile, dar doar pentru inspecția camioanelor de ajutor. Acestea ar urma să meargă apoi la Rafah pentru a intra în Gaza.

Frică, haos și disperare

Skau a declarat că nimic nu l-a pregătit pentru „frica, haosul și disperarea” pe care el și echipa sa de la PAM le-au întâlnit în călătoria lor în Gaza săptămâna aceasta. El spune că au fost martorii „confuziei din depozite, punctelor de distribuție cu mii de oameni disperați și flămânzi, supermarketurilor cu rafturi goale și adăposturilor supraaglomerate cu băi pline”.

Nouă din zece familii din unele zone petrec „o zi întreagă fără niciun fel de hrană”, conform lui Skau.

Locuitorii din Khan Younis, un oraș înconjurat de tancuri israeliene, spun că situația de acolo este gravă. Dr. Ahmed Moghrabi (VIDEO), șeful unității de chirurgie plastică și arsuri din singura unitate medicală rămasă în oraș, Spitalul Nasser, vorbește cu lacrimi în ochi despre lipsa de hrană.

Am o fiică de trei ani care mereu îmi cere dulciuri, mereu îmi cere mere, fructe. Nu pot să-i ofer. Mă simt neputincios”, a spus el. „Nu este suficientă hrană, nu este suficientă hrană, doar orez, doar orez, poți să crezi? Mâncăm o singură dată pe zi, doar o dată.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite