Soldații israelieni au reținut zeci de bărbați în Gaza. I-au obligat să se dezbrace și să îngenuncheze

0
Publicat:

Noi imagini din Gaza ies la iveală. Pe rețelele de socializare au fost făcute publice joi, 7 decembrie, imagini care arată o reținere a unor bărbați care au fost puși de mai mulți soldați israelieni să se dezbrace până la lenjeria intimă, să îngenuncheze și să se urce în vehicule militare, relatează CNN.

Soldați israelieni
Bărbații reținuți au fost puși să se dezbrace până la lenjeria intimă. FOTO Profimedia (Arhivă)

Nu se cunosc cu exactitate împrejurările și nici data exactă la care s-a petrecut incidentul, însă unii dintre cei reținuți au fost recunoscuți de colegi și rude. 

Unii dintre bărbați sunt civili fără apartenență cunoscută la grupări militante, conform unei discuții pe care sursa citată a avut-o cu o rudă a acestora și a unei declarații făcute de unul dintre angajatorii lor, o rețea de știri. 

Organizația Euro-Mediterranean Human Rights Monitor a publicat o fotografie cu reținerea indivizilor și a transmis pe site-ul său că „armata israeliană a reținut și a abuzat grav zeci de civili palestinieni". 

Euro-Med Monitor a fost informat că forțele israeliene au lansat campanii de arestări aleatorii și arbitrare împotriva persoanelor strămutate, inclusiv a medicilor, academicienilor, jurnaliștilor și a bărbaților în vârstă", se arată în comunicat. 

Forțele de apărare israeliene (IDF) au fost contactate de CNN pentru a comenta imaginile, însă nu au răspuns. Mai mult, sursa citată a geolocalizat unele dintre fotografii publicate, iar unele dintre ele ar fi fost realizate în orașul Beit Lahia, situat la nord de Gaza. 

Presa israeliană, fără a preciza vreo sursă, a prezentat respectivele fotografii drept predarea unor militanți ai grupării islamiste palestiniene Hamas. Un jurnalist i-a adresat o întrebare purtătorului de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, cu privire la aceste imagini în timpul unei conferințe de presă, care a avut loc joi: „Am văzut imagini cu mulți prizonieri, teroriști Hamas, pe care IDF i-a arestat în timpul manevrelor terestre". 

Hagari a declarat că, în lupta cu Hamas, „cei rămași în zonă pleacă treptat”.

„Investigăm și verificăm cine are legături cu Hamas și cine nu are", a declarat el. „Îi arestăm pe toți și îi interogăm. Vom continua să distrugem fiecare dintre aceste fortărețe până când vom termina”, a mai adăugat purtătorul de cuvânt al IDF. 

„I-au umilit”

Al-Araby Al-Jadeed a transmis joi că unul dintre corespondenții săi și mai mulți membri ai familiei sale se numără printre cei reținuți. 

Astăzi, joi, armata de ocupație israeliană l-a arestat pe jurnalistul și directorul biroului „The New Arab" din Gaza, colegul nostru Diaa Al-Kahlot, de pe strada Market Street din Beit Lahia, împreună cu frați, rude și alți civili", a scris Al-Araby Al-Jadeed. 

„Ocupanții i-au forțat în mod deliberat pe locuitorii din Gaza să se dezbrace, i-au percheziționat și i-au umilit atunci când au fost arestați, înainte de a-i duce spre o destinație necunoscută, conform celor spuse de oamenii de acolo. S-au răspândit imagini și clipuri video care arată cum soldații arestează zeci de locuitori din Gaza folosind o metodă violentă și umilitoare".

Redactorul-șef al publicației Al-Araby Al-Jadeed, Hussam Kanafani, a declarat că Al-Kahlot și familia sa sunt încă dispăruți. 

Vom depune toate eforturile posibile, în colaborare cu instituțiile și organizațiile internaționale preocupate de drepturile și libertatea jurnaliștilor din lume, pentru a afla unde se află colegul nostru Diaa și pentru a-l elibera cât mai curând posibil", a ținut să precizeze Kanafani.

CNN a stat de vorbă cu o rudă a celorlalți bărbați reținuți, Hani al-Madhoun.

Forțele israeliene au sosit pe stradă și i-au îndemnat pe toți bărbații să iasă afară, iar aceștia s-au conformat", a afirmat al-Madhoun. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite