Japonia adoptă cele mai importante reforme militare de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial până în prezent

0
0
Shinzo Abe, premierul japonez, într-un avion al armatei nipone. FOTO Reuters
Shinzo Abe, premierul japonez, într-un avion al armatei nipone. FOTO Reuters

Japonia a adoptat marţi o schimbare istorică în politica sa pacifistă de după cel de-Al Doilea Război Mondial, renunţând la interdicţia armatei de a participa la conflicte externe. Acest pas este considerat o victorie pentru premierul nipon Shinzo Abe şi pentru Statele Unite, care au militat pentru egalitatea între aliaţi, însă a fost întâmpinat cu proteste masive în ţară şi cu nemulţumire din partea Chinei.

Anularea limitărilor impuse armatei presupune modificarea Constituţiei nipone, intervenind astfel asupra politicii pacifiste care a diferenţiat Japonia de restul ţărilor dezvoltate, pentru ultimii 60 de ani. În schimb, vor fi permise operaţiuni ale trupelor de menţinere a păcii ale ONU pe teritoriul Japoniei, sunt relaxate şi limitările privind implicarea în conflictele din „zonele gri” şi ajutarea unei ţări aliate, este permisă participarea la exerciţii militare comune, potrivit ministrului Apărării Itsunori Onodera, citat de Reuters.

După decenii de constrângeri, armata niponă se va putea linia cu forţele militare ale celorlalte ţări dezvoltate, însă guvernul de la Tokyo va s-a arătat ezitant în a da ordine de mobilizare a armatei în alte zone ale lumii. „Nu există nicio schimbare a principiului general potrivit căruia nu putem trimite trupe peste mare”, a declarat Shinzo Abe.

Schimbarea adoptată de guvernul nipon a atras critici şi nemulţumire din partea Chinei, relaţia celor două ţări suferind o deteriorare importantă din cauza pretenţiilor asupra aceloraşi teritorii maritime, la care se adaugă şi amintirile dureroase ale agresiunilor militare între cele două ţări.

Nici societatea civilă din Tokyo nu s-a arătat foarte bucuroasă înainte de renunţarea la limitările armatei, luni protestând aproximativ 40.000 de oameni. Cu o zi înainte, un bărbat s-a autoincendiat într-o intersecţie aglomerată din capitală, în semn de protest faţă de planurile guvernului nipon, potrivit presei locale. Deşi protestele de acest fel sunt rare în Japonia, manifestanţii au promis că vor continua mişcarea de contestare a reformelor militare şi următoarele zile.

Cu toate acestea, decizia oficialilor japonezi a fost salutată de Washington, care a mai cerut în trecut Japoniei să devină un partener egal, şi de celelalte ţări din su-estul continentului asiatic care au neînţelegeri cu Beijingul.

 

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite