Israelul a convocat ambasadorii ţărilor care au votat pentru un „stat palestinian” la ONU

0
Publicat:

Ministerul israelian de Externe a transmis că i-a convocat pe ambasadorii ţărilor din Consiliul de Securitate care au votat pentru „stat palestinian” cu drepturi depline la Naţiunile Unite, notează AFP, scrie AGERPRES.

Palestina - Israel FOTO: Shuttestock
Palestina - Israel FOTO: Shuttestock

„Ambasadorii Franţei, Japoniei, Coreei de Sud, Maltei, Republicii Slovace şi Ecuadorului vor fi convocaţi” duminică şi „le va fi exprimat un protest puternic”, a spus ministerul pe contul său de X.

Un protest urmează să fie prezentat şi ambasadelor ţărilor care au votat pentru propunerea algeriană, care a fost respinsă, vizând îmbunătăţirea statutului palestinienilor care din 2012 au un statut inferior de „stat observator nemembru”.

Potrivit ministerului, mesajul adresat ambasadorilor este următorul: „Un gest politic către palestinieni şi un apel la recunoaşterea unui stat palestinian - la şase luni după masacrul din 7 octombrie - este un primă pentru terorism”.

„Israelul nu va accepta înfiinţarea unui stat terorist care îşi pune în pericol cetăţenii”, a precizat textul.

Palestinienii au solicitat Consiliului de Securitate să accepte ca un „stat palestinian” deja recunoscut de majoritatea țărilor să-şi ocupe locul „legitim” în cadrul Naţiunilor Unite. Însă, odată cu votul de joi, Statele Unite, care au făcut tot ce a fost posibil pentru a întârzia votul, nu au ezitat și au recurs la dreptul lor de veto, pe care îl folosesc în mod regulat pentru a-şi proteja aliatul israelian. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite