Israelul, principalul vinovat pentru atacurile din anii trecuți care au vizat siturile nucleare și militare din Isfahan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu este clar ce a fost vizat în atacul israelian de peste noapte din Iran, dacă a fost vizat ceva. Totuși, nu ar trebui să fie o surpriză faptul că au fost semnalate explozii în provincia centrală Isfahan, relatează BBC.

În Isfahan se află mai multe facilități nucleare, inclusiv Centrul de tehnologie nucleară din Isfahan și uzina de îmbogățire a uraniului de la Natanz. 

Teheranul a acuzat Ierusalimul că a sabotat-o pe cea din urmă în luna aprilie a anului 2021, când a avut loc o explozie într-o zonă subterană. La momentul acela, presa italiană relata că a fost vorba de o operațiune a agenției de informații Mossad. 

Israelul a lansat vineri un atac împotriva Iranului. foto sutterstock (Arhivă)
Israelul a lansat vineri un atac împotriva Iranului. foto sutterstock (Arhivă)

În Isfahan există, de asemenea, o serie de situri militare importante, inclusiv baza aeriană Shahid Babaei și instalații pentru dezvoltarea și producția de rachete. 

În ianuarie 2023, Iranul a dat vina pe Israel pentru un atac cu trei drone asupra a ceea ce a numit un „complex de ateliere" din centrul orașului Isfahan, care, potrivit autorităților iraniene, a provocat pagube minore.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat la acea vreme că țara sa a „luat măsuri împotriva dezvoltării anumitor arme" în Iran, dar nu a confirmat și nici nu a negat implicarea. 

Amintim faptul că țara aflată în război cu mișcarea islamistă palestiniană Hamas a lansat vineri un atac asupra Teheranului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite