Hamas consideră că rezoluția Consiliului de Securitate al ONU privind Gaza este insuficientă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit Al Jazeera, mișcarea a spus că rezoluția „este un pas insuficient și nu îndeplinește cerințele situației catastrofale din sector”.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Mișcarea palestiniană Hamas a calificat rezoluția adoptată de Consiliul de Securitate al ONU cu privire la Fâșia Gaza ca fiind insuficientă și incompatibilă cu situația actuală din enclavă.

Rezoluția de astăzi a Consiliului de Securitate care cere o asistență umanitară sporită pentru rezidenții din Gaza este un pas insuficient și nu îndeplinește cerințele situației catastrofale din fâșie”, a spus mișcarea într-un comunicat citat de Al Jazeera.

Potrivit Hamas, „administrația americană a lucrat pentru a elimina esența rezoluției și a o prezenta într-o formă care să permită ocupației [israeliene] să-și finalizeze distrugerea și uciderea”. Potrivit mișcării radicale, Consiliul de Securitate ar trebui să oblige partea israeliană să „furnizeze o cantitate suficientă de ajutor umanitar în toate zonele din Gaza, în special în regiunile de nord ale enclavei”.

Ministerul palestinian de Externe a salutat, în schimb, adoptarea de către Consiliul de Securitate al ONU a unui proiect de rezoluție privind livrarea ajutorului umanitar în Gaza, numind-o un pas în direcția corectă care va contribui la atenuarea suferinței poporului palestinian.

Adoptarea rezoluției este un pas în direcția corectă pentru a opri agresiunea israeliană, crimele de război, genocidul, foamea și sărăcia pe care le practică zilnic mașina de ucidere israeliană împotriva poporului palestinian din Fâșia Gaza”, a declarat Ministerul de Externe într-un comunicat, după cum este citat de WAFA .

Ministerul de Externe a subliniat, de asemenea, necesitatea de a pune capăt ocupației israeliene a teritoriilor palestiniene, de a realiza drepturile legitime ale poporului palestinian și de a ajunge la o soluție cu două state, așa cum se prevede prin deciziile Consiliului de Securitate al ONU.

Anterior, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat un proiect de rezoluție pregătit de țările arabe, care are ca scop facilitarea fluxului de ajutor umanitar către Fâșia Gaza. 13 țări au votat pentru rezoluție, Rusia și Statele Unite s-au abținut. Pentru ca o rezoluție să fie adoptată, aceasta a trebuit să primească nouă voturi din partea membrilor Consiliului de Securitate, în timp ce niciun membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU nu a trebuit să i se opună. Rusia a propus un amendament care ar fi returnat textului documentului un apel la încetarea imediată a ostilităților, dar a fost blocat de Statele Unite. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite