G7 îndeamnă rebelii din Yemen să pună capăt ameninţării transportului maritim

0
Publicat:

Miniştrii de externe ai G7 le-au cerut miercuri rebelilor houthi din Yemen să „înceteze imediat” să ameninţe transportul maritim şi să elibereze echipajul unei nave de tip cargo pe care au confiscat-o în Marea Roşie în urmă cu zece zile, notează AFP.

Momentul în care rebelii houthi au capturat nava. FOTO captură video
Momentul în care rebelii houthi au capturat nava. FOTO captură video

Nava comercială cu 25 de membri ai echipajului a fost capturată de rebelii houthi, aliaţi ai Iranului, în represalii la războiul dus de Israel împotriva Hamas în Fâşia Gaza, reacţie la atacul sângeros şi fără precedent al acestei mişcări palestiniene asupra teritoriului israelian pe 7 octombrie, potrivit Agerpres, care citează agenția de presă franceză.

„Cerem tuturor părţilor să nu ameninţe ori să obstrucţioneze exercitarea legală a drepturilor şi libertăţilor de navigaţie de către toate navele. În mod special, facem apel la houthi să înceteze imediat atacurile asupra civililor şi ameninţările împotriva căilor maritime internaţionale şi navelor comerciale şi să elibereze M/V Galaxy Leader şi echipajul său, capturat ilegal în apele internaţionale pe 19 noiembrie", potrivit declaraţiei miniştrilor G7.

Nava deturnată, Galaxy Leader, sub pavilion Bahamas, era operată de o companie maritimă japoneză, dar aparţine unei companii britanice deţinută parţial de magnatul israelian Abraham Ungar.

Amintim că un marinar roman se află la bordul navei care a fost capturată de rebelii houti în Marea Roșie, potrivit unui comunicat al MAE.

M/V Central Park, un petrolier cu armator israelian, a fost la in pas de a fi, de asemenea, capturat. Tentativa a fost însă dejucată duminică în Golful Aden de către un distrugător american, USS Mason, care i-a arestat imediat pe cei cinci presupuşi atacatori, suspectaţi a fi piraţi somalezi.

O altă navă având legături cu Israelul a fost uşor avariată vineri, în Oceanul Indian, de o dronă explozivă de tip Shahed de fabricaţie iraniană, fără a se înregistra răniţi.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite