Un marinar român, la bordul navei capturate de rebelii houti în Marea Roșie. „Tratăm echipajul conform principiilor islamice“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un marinar roman se află la bordul navei care a fost capturată de rebelii houti în Marea Roșie, potrivit unui comunicat al MAE. Israelul a anunțat că nava cargo a fost sechestrată de rebeli din Yemen, incidentul fiind catalogat drept „un act de terorism iranian” cu urmări grave. Pe X / Twittter circula imagini neverificate care ar prezenta momentul capturării navei de către rebeli.

Nava Galaxy Leader, capturată de rebelii houti în Marea Roșie FOTO Shippspotting.com
Nava Galaxy Leader, capturată de rebelii houti în Marea Roșie FOTO Shippspotting.com

UPDATE 12.50 Iranul respinge acuzaţia Israelului precum că ar fi implicat în capturarea de către rebelii houthi din Yemen a unui cargobot în Marea Roșie.

„Am spus de nenumărate ori că grupuri de rezistenţă din regiune acţionează independent şi spontan, în baza intereselor lor şi ale poporului lor”, a susținut Nasser Kanaani, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe.

Potrivit lui Kanaani, acuzația Israelului cu privire la implicarea Iranului în capturarea cargobotului Galaxy Leader este menită să distragă atenţia de la „înfrângerea” sa „ireparabilă” în războiul cu mișcarea islamistă palestiniană Hamas. Detalii aici

UPDATE 09.30 Ministerul Afacerilor Externe a confirmat prezența la bordul navei Galaxy Leader a unui cetățean român.

La data de 19 noiembrie a.c., nava Galaxy Leader, sub pavilion Bahamas, care naviga în Marea Roșie, a fost capturată de către milițiile Houthi și dusă lângă coasta statului Yemen, iar din informațiile de primă sesizare, printre membrii echipajului s-ar afla și un cetățean român.

Din dispoziția ministrului afacerilor externe a fost activată Celula de Criză Interinstituțională, fiind demarate procedurile standard pentru astfel de cazuri care implică cetățeni români.

Ministerul Afacerilor Externe, prin Celula de Criză Interinstituțională, în cooperare și coordonare cu celelalte autorități române cu atribuții în materie și în strânsă legătură cu alți parteneri internaționali continuă să monitorizeze cu maximă atenție situația și întreprinde demersuri în vederea soluționării acesteia“, scrie în comunicatul MAE.


Rebelii houthi au afirmat că au capturat o navă în zona respectivă, despre care au spus că este israeliană. „Tratăm echipajul navei în conformitate cu principiile şi valorile islamice", a declarat un purtător de cuvânt al grupului, fără a face referire la Israel, anunță Reuters citată de hotnews.ro.

Guvernul japonez  a confirmat luni capturarea navei Galaxy Leader, operată de Nippon Yusen, adăugând că Japonia face apel la rebelii houthi, cerând în acelaşi timp ajutorul autorităţilor saudite, omaneze şi iraniene pentru eliberarea rapidă a navei şi a echipajului său.  

"Guvernul condamnă cu fermitate un astfel de act"  

Guvernul japonez a condamnat luni "cu fermitate" sechestrarea de către rebelii houthi în Marea Roşie a unei nave comerciale operate de un grup japonez, scrie AFP, citată de Agerpres.

"Ieri (duminică), am primit informaţii potrivit cărora transportatorul de automobile Galaxy Leader, operat de Nippon Yusen, a fost capturat de către houthi în timp ce naviga spre sud, pe Marea Roşie, în largul coastei Yemenului", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului japonez, Hirokazu Matsuno.

"Guvernul condamnă cu fermitate un astfel de act", a adăugat el. Rebelii houthi, care controlează o mare parte a Yemenului în război, au afirmat la sfârşitul săptămânii trecute că au capturat în Marea Roşie o navă comercială, proprietate a unui om de afaceri israelian, şi că au deviat-o spre coasta yemenită, armata israeliană afirmând la rândul său "nu este o navă israeliană".

Nippon Yusen, operatorul japonez al navei, a declarat luni că nu a putut confirma imediat cine este proprietarul navei. Potrivit Ministerului japonez al Transporturilor, aproximativ 25 de persoane de diferite naţionalităţi, care provin din Filipine, Bulgaria, Ucraina, România şi Mexic, se află la bordul vasului comercial. Nava, un transportor de maşini, se îndrepta spre India dinspre Europa fără încărcătură, a declarat un purtător de cuvânt.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite