Rebelii yemeniţi eliberează echipajul unei nave comerciale din EAU. A fost eliberat şi un cetăţean britanic reţinut pentru „activitate suspectă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock / Rebeli houthi
Foto: Shutterstock / Rebeli houthi

Mişcarea rebelă yemenită „Ansar Allah” (Houthis), care controlează capitala Sanaa, a eliberat echipajul unei nave de marfă care navighează sub pavilionul Emiratelor Arabe Unite (EAU), capturat la începutul lunii ianuarie a acestui an, a anunţat luni reprezentantul oficial al mişcării şi şeful delegaţiei care a purtat negocierile, Mohammed Abdel Salam.

„Prin medierea Omanului şi după luarea tuturor măsurilor legale necesare, echipajul navei din Emirate, Rawabi, care a intrat ilegal în apele teritoriale ale Yemenului, a fost eliberat”, a scris Salam pe pagina sa de Twitter.

În plus, un cetăţean britanic reţinut pentru activitate suspectă a fost şi el eliberat.

Pe 3 ianuarie, coaliţia condusă de Arabia Saudită a raportat că o navă de marfă sub pavilionul Emiratelor Arabe Unite a fost deturnată de houthi în apropierea portului Hodeidah. Nava se îndrepta dinspre insula Socotra către oraşul Jizan. El a livrat materiale şi echipamente medicale unui spital saudit din Socotra.

După cum a raportat duminică postul de televiziune Al Arabiya, citând surse din Ministerul de Externe din Oman, 14 străini au fost eliberaţi în Yemen prin medierea Sultanatului, inclusiv britanici, cetăţeni din India, Indonezia şi Filipine. Toate persoanele au fost îmbarcate şi au plecat din Sana'a către Muscat.

În Yemen, din august 2014, confruntarea dintre forţele guvernamentale şi grupurile armate ale huthiţilor a continuat. Războiul civil intrat în faza sa cea mai activă, odată cu invazia ţării în martie 2015 de către o coaliţie condusă de Riad. Conflictul prelungit a creat cea mai mare criză umanitară din lume. Potrivit ONU, peste 24 de milioane de yemeniţi - aproximativ 80% din populaţia ţării - au nevoie de asistenţă umanitară, iar numărul persoanelor strămutate intern depăşeşte 3 milioane.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite