Erdogan avertizează asupra unui dezastru dacă războiul ruso-ucrainean se extinde la Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a avertizat asupra riscului unui "dezastru" regional în cazul în care războiul dintre Rusia şi Ucraina se extinde la Marea Neagră, subliniind că, în opinia sa, reluarea acordului privind cerealele depinde de Occident, transmite EFE.

Erdogan a stat de vorbă cu Putin în legătură cu reluarea acordului privind cerealele FOTO EPA-EFE
Erdogan a stat de vorbă cu Putin în legătură cu reluarea acordului privind cerealele FOTO EPA-EFE

„Dacă războiul se extinde la Marea Neagră, ar fi un dezastru total pentru întreaga noastră regiune", a declarat el marți, într-un discurs rostit la conferinţa anuală a ambasadorilor turci de la Ankara, care se încheie miercuri.

„Am prevenit până acum o astfel de tragedie (răspândirea războiului până la ţărmurile turceşti) prin aplicarea meticuloasă a Convenţiei de la Montreux", a declarat Erdogan, referindu-se la tratatul din 1936 care interzice navelor de război ale naţiunilor beligerante să treacă prin Dardanele şi Bosfor.

El a promis că Turcia va continua să lucreze pentru a ajuta la "scoaterea ambelor părţi din vârtej" şi la reducerea tensiunilor.

În acelaşi timp, Erdogan a subliniat că reactivarea acordului de export de cereale prin Marea Neagră, semnat în urmă cu un an la Istanbul şi suspendat luna trecută, depinde și de ţările occidentale.

El a reamintit în acest context că a ascultat "încă o dată cererile şi aşteptările Rusiei" în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul său rus, Vladimir Putin, săptămâna trecută.

"Fără îndoială, rezolvarea acestei chestiuni, fără a continua pe un drum fără ieşire, depinde de respectarea de către ţările occidentale a promisiunilor lor", a spus şeful statului turc.

El făcea referire la solicitările Kremlinului, care a refuzat să accepte prelungirea valabilităţii pactului atâta timp cât nu sunt îndeplinite cerinţele care permit exportul de alimente şi îngrăşăminte ruseşti.

Moscova se plânge că, urmare a sancţiunilor impuse de Occident pentru agresiunea sa împotriva Ucrainei, nu s-a facilitat descărcarea în porturile europene a navelor de transport cu cereale sau îngrăşăminte ruseşti şi nici plata acestor mărfuri prin sistemul bancar, deşi erau incluse în acordul menţionat.

"În ultima perioadă, din păcate, principiul onorării acordurilor nu a fost respectat. Nu s-au făcut paşii diplomatici pentru a transforma atmosfera pozitivă a Iniţiativei (cerealelor) de la Marea Neagră mai întâi într-un armistiţiu şi apoi într-o pace pe termen lung", a deplâns Erdogan.

"În loc să se facă acest lucru, acum se alimentează flăcările", a conchis preşedintele turc, care încearcă să menţină o poziţie de echilibru între Moscova şi Kiev, insistând asupra necesităţii de a apăra integritatea teritorială a Ucrainei, dar fără a aplica sancţiuni Rusiei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite