Erdogan a făcut apel la Putin să evite o escaladare în Marea Neagră. Ultimele atacuri rusești au afectat aproape 40.000 de tone de cereale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a cerut miercuri omologului său rus Vladimir Putin să evite orice "escaladare" în Marea Neagră, a anunţat preşedinţia, potrivit AFP.

Erdogan a avut o convorbire telefonică cu Putin FOTO PROFIMEDIA
Erdogan a avut o convorbire telefonică cu Putin FOTO PROFIMEDIA

Șeful statului turc i-a cerut liderului de la Kremlin într-o convorbite telefonică "să nu ia nicio măsură care să rişte să provoace o escaladare a tensiunilor în războiul dintre Rusia şi Ucraina".

El a subliniat "importanţa Iniţiativei Mării Negre, pe care o vede ca pe o punte spre pace", a precizat preşedinţia într-un comunicat, referindu-se la acordul privind exportul cerealelor ucrainene, pe care Moscova a refuzat să-l prelungească invocând o nerespectare a condițiilor sale, scrie Agerpres.

Erdogan, unul dintre negociatorii şi garanţii acordului mediat de ONU, intenţionează să "continue eforturile" pentru relansarea acordului,  subliniind că "oprirea prelungită a Iniţiativei Mării Negre nu va fi în beneficiul nimănui, iar ţările care au nevoie de cereale şi cu venituri mici vor avea cel mai mult de suferit".

El a amintit că "preţurile cerealelor au scăzut cu 23% când coridorul era în funcţiune", între 1 august 2022 şi 17 iulie la miezul nopţii, şi că acestea "au crescut cu 15% în ultimele două săptămâni".

Potrivit preşedinţiei, cei doi lideri au "convenit de asemenea asupra vizitei preşedintelui Putin în Turcia", fără a avansa însă un calendar.

Atât înainte, cât şi după realegerea sa la sfârşitul lunii mai, Erdogan i-a adresat în mai multe rânduri o invitaţie şefului de la Kremlin.

Atacurile cu drone ale Rusiei au avariat recent portul ucrainean Odesa şi, miercuri, infrastructurile portuare ucraineane de la Dunăre, care sunt vitale pentru exporturile de cereale.

Atacurile cu drone rusești asupra portului Ismail miercuri dimineața, au afectat aproape 40.000 de tone de cereale care erau destinate Chinei, Israelului și țărilor din Africa, a declarat ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, relatează The Guardian.

Rușii au atacat depozite și infrastructură - aproape 40.000 de tone de cereale au fost afectate, care erau așteptate de țările din Africa, China și Israel", relatează Reuters, citându-l pe Kubrakov.

„Lumea trebuie să reziste. Atacurile asupra porturilor ucrainene sunt o amenințare pentru lume",  a subliniat el.

Portul Ismail, situat în vecinătatea României, a servit drept principala rută alternativă  pentru exporturile de cereale de când Rusia a reimpus blocada de facto a porturilor ucrainene de la Marea Neagră la mijlocul lunii iulie.

Inamicul ... încearcă să distrugă grânele ucrainene, atacând infrastructura industrială și portuară. Din păcate, acestea au fost lovite,  silozul a fost avariat, iar la fața locului au izbucnit incendii", a declarat Serhiy Bratchuk, purtător de cuvânt al armatei de voluntari ucraineni din sud, parte a forțelor armate ucrainene, într-o declarație video.

„Rusia încearcă să scoată Ucraina din viitorul acord privind cerealele și, cel mai important, să scoată strategic țara noastră de pe piața mondială a alimentelor", a spus el.

Porturile ucrainene de pe fluviul Dunărea reprezentau aproximativ un sfert din exporturile de cereale înainte ca Rusia să se retragă din acordul privind transportul sigur al cerealelor prin Marea Neagră.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite