Erdogan evocă o posibilă vizită a lui Putin în Turcia și face o declarație misterioasă pe tema cerealelor

0
Publicat:

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care depune eforturi pentru restabilirea unui coridor securizat pentru transportul de cereale prin Marea Neagră, a evocat o eventuală vizită a lui Vladimir Putin în Turcia, în luna august.

Recep Tayyip Erdogan FOTO EPA-EFE
Recep Tayyip Erdogan FOTO EPA-EFE

„Nu există încă o dată precisă, dar ministrul meu de externe şi şeful serviciului de informaţii duc discuţii. Cred că această vizită va avea loc în luna august”, le-a declarat Erdogan jurnaliştilor după rugăciunea de vineri într-o moschee din Istanbul.

Turcia a contribuit vara trecută, alături de ONU, la medierea acordului privind exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră în condiţii de securitate, ceea ce a permis Ucrainei să-şi transporte grânele în pofida războiului, pactul încetând la jumătatea lunii iulie după retragerea Rusiei.

Erdogan a declarat vineri că este de acord cu Rusia cu privire la necesitatea aprovizionării cu hrană a ţărilor africane mai puţin dezvoltate, transmite AFP, potrivit Agerpres.

„Vom transforma cerealele din Marea Neagră în făină şi le vom trimite ţărilor africane sărace şi mai puţin dezvoltate”, a anunţat președintele turc, fără a oferi alte detalii.

Într-o convorbire telefonică avută miercuri, Erdogan îi ceruse lui Putin să evite orice „escaladare” după bombardamentele ruseşti asupra instalaţiilor portuare ucrainene.

În cursul acestei discuţii, Erdogan a insistat asupra „importanţei Iniţiativei de la Marea Neagră, pe care o consideră drept o punte către pace”.

Dar relaţiile între liderul rus şi cel turc s-au răcit într-o oarecare măsură după vizita preşedintelui ucrainean la Istanbul, în iulie, când Erdogan a apărat intrarea Ucrainei în NATO şi mai ales după ce Volodimir Zelenski s-a întors la Kiev cu cei cinci comandanţi principali ai batalionului ucrainean Azov.

Cei cinci făcuseră obiectul unui schimb de prizonieri între Kiev şi Moscova, pe care Erdogan îl garantase, cu condiţia ca aceştia să rămână în Turcia până la sfârşitul războiului. Kremlinul a denunţat atunci o „încălcare directă” a acestui acord.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite