Declarația pentru pacea în Ucraina, semnată de 80 din 93 de ţări la summitul din Elveţia. Ce națiuni au refuzat

0
Publicat:

Declaraţia finală de la summitul din Elveţia privind pacea în Ucraina a fost aprobată doar de 80 din cele 93 de state participante, potrivit unei liste publicate duminică de gazdele elveţiene, citată de dpa, potrivit Agerpres.

Soldat rus pe frontul din Ucraina FOTO PROFIMEDIA
Soldat rus pe frontul din Ucraina FOTO PROFIMEDIA

Între ţările care nu au susţinut declaraţia se numără şase state din grupul G20 al principalelor economii ale lumii - Brazilia, Mexic, Arabia Saudită, Africa de Sud, India şi Indonezia, multe dintre ele membre al BRICS (care face parte și Rusia), organzația care contribuie cu peste 28 de trilioane de dolari la economia mondială de 100 de trilioane de dolari.

Nici Armenia, Bahrein, Thailanda (candidată BRICS), Libia, Emiratele Arabe Unite, Columbia şi Vaticanul nu au semnat.

Conferinţa de pace pentru Ucraina, organizată la cererea Kievului şi la care Rusia nu a fost invitată, a avut loc sâmbătă şi duminică în staţiunea elveţiană Burgenstock

Declarația finală a summitului pentru pace din Elveția reflectă poziţia Kievului, spune ministrul ucrainean de externe

Comunicatul final al summitului privind pacea din Ucraina, ce se desfășoară ă Elveția, a luat în considerare poziţia Kievului, transmite Reuters, citându-l pe ministrului ucrainean de externe Dmitro Kuleba.

Primul summit consacrat păcii în Ucraina face apel la „implicarea tuturor părţilor” din conflict în demersurile de încetare a ostilităţilor, potrivit comunicatului final al reuniunii, din care AFP a obţinut o copie. E 

Acest text, susţinut de marea majoritate a celor circa 100 de participanţi, reafirmă de asemenea „principiile suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a tuturor statelor, inclusiv Ucraina”.

„Considerăm că pentru a ajunge la pace este nevoie de participarea tuturor părţilor şi dialog între toate părţile. Am decis de aceea să luăm măsuri concrete, pe viitor, în domeniile menţionate mai sus, cu un angajament sporit al reprezentanţilor tuturor părţilor", se adaugă în document.

Așa cum era de așteptat,  declaraţia finală nu a fost semnată de toţi participanţii.

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite