Declarația finală a summitului pentru pace din Elveția reflectă poziţia Kievului, spune ministrul ucrainean de externe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comunicatul final al summitului privind pacea din Ucraina, ce se desfășoară ă Elveția, a luat în considerare poziţia Kievului, transmite Reuters, citându-l pe ministrului ucrainean de externe Dmitro Kuleba.

Dmitro Kuleba FOTO EPA-EFE
Dmitro Kuleba FOTO EPA-EFE

La evenimentul găzduit timp de două zile la Buergenstock, în Elveţia, au fost reprezentate peste 90 de ţări, dar Rusia nu a fost invitată.

Kuleba a apreciat că textul propus „este echilibrat” şi au fost luate în considerare toate cele patru „poziţii de principiu” ale Ucrainei.

El a lăsat să se înţeleagă că la un eventual summit viitor pe aceeaşi temă ar putea participa şi Rusia. „Desigur (...) înţelegem perfect că va veni un moment când va trebui să discutăm cu Rusia. (...) Dar poziţia noastră este foarte clară: nu vom permite Rusiei să vorbească cu limbajul ultimatumurilor, aşa cum vorbeşte în prezent".

Şeful diplomaţiei ucrainene a respins propunerea făcută vineri de preşedintele rus Vladimir Putin, conform căreia Ucraina ar trebui să cedeze Rusiei patru regiuni aflate în prezent sub ocupaţia forţelor Moscovei şi să renunţe la obiectivul de a adera la NATO.

El a mai afirmat că la summit nu s-au discutat planuri de pace alternative.

Cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat presei, la Buergenstock, că sunt şanse reduse pentru un consens în privinţa modului în care s-ar putea încheia războiul declanşat în februarie 2022 de invaza rusă în Ucraina.

Kremlinul a comunicat duminică, prin purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, că Rusia nu exclude negocierile cu Ucraina, însă va fi nevoie de garanţii pentru a asigura credibilitatea oricăror tratative.

Comunicatul final face apel la „implicarea tuturor părţilor” în demersurile de încetare a ostilităţilor

Primul summit consacrat păcii în Ucraina face apel la „implicarea tuturor părţilor” din conflict în demersurile de încetare a ostilităţilor, potrivit comunicatului final al reuniunii, din care AFP a obţinut o copie. Este însă de aşteptat ca nu toţi participanţii la reuniune să semneze textul.

Acest text, susţinut de marea majoritate a celor circa 100 de participanţi, reafirmă de asemenea „principiile suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a tuturor statelor, inclusiv Ucraina”.

„Considerăm că pentru a ajunge la pace este nevoie de participarea tuturor părţilor şi dialog între toate părţile. Am decis de aceea să luăm măsuri concrete, pe viitor, în domeniile menţionate mai sus, cu un angajament sporit al reprezentanţilor tuturor părţilor", se adaugă în document.

Este de aşteptat ca declaraţia finală să nu fie semnată de toţi participanţii, dar asta mai degrabă din cauza formulării şi nu a lipsei de susţinere, a comentat cancelarul austriac Karl Nehammer, citat de dpa, preluat de Agerpres.

„De aceea nu sunt prea preocupat dacă nu semnează toată lumea acum", a adăugat cancelarul austriac.

SUA: Ultima propunere de pace a Rusiei este „o viziune absurdă”

Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, a declarat sâmbătă că ultima propunere de pace a Rusiei privind războiul din Ucraina  reprezintă o "viziune complet absurdă", relatează Reuters.

De asemenea, el a declarat jurnaliştilor că absenţa Chinei de la Summitul pentru pace în Ucraina este probabil rezultatul rugăminţilor Rusiei de a nu participa.

La rândul său, vicepreşedintele american Kamal Harris a respins ca fiind absurde condiţiile impuse de preşedintele rus Vladimir Putin pentru negocierile de pace cu Ucraina, conform dpa.

„Trebuie să spunem adevărul. El nu cere negocieri, cere să se predea", a afirmat Harris la reuniunea de pace în Ucraina din Elveţia, care a început sâmbătă.

„America este alături de Ucraina nu din caritate, ci pentru că este în interesul nostru strategic", a adăugat vicepreşedintele american,citat de dpa.

Finlanda pledează pentru continuarea discuțiilor în vederea păcii

Conferinţa ce are drept scop discutarea propunerilor de pace pentru Ucraina are nevoie de o continuare cât mai curând posibil, a declarat sâmbătă preşedintele Finlandei, Alexander Stubb.

„Pentru că pacea este... întotdeauna un proces", le-a spus el celor peste 50 de lideri reuniţi la un hotel cu vedere la lacul Lucerna.

„Avem 1.300 de kilometri de graniţă cu Rusia... Rusia a invadat Finlanda în cel de-al Doilea Război Mondial, am pierdut 10% din teritoriul nostru, inclusiv pământul unde s-au născut bunicii mei şi unde s-a născut tatăl meu", a mărturisit preşedintele finlandez.

Macron: Pacea nu poate fi o capitulare

Pacea în Ucraina nu poate fi o „capitulare” a ţării, a declarat la rândul său preşedintele francez Emmanuel Macron, prezent la summitul din Elveţia.

„Suntem toţi hotărâţi să clădim o pace durabilă şi aşa cum au menţionat mulţi dintre voi, o astfel de pace nu poate fi o capitulare ucraineană", a afirmat preşedintele francez. „Există un agresor şi o victimă", a adăugat el, spunând că „cercul ţărilor care participă la procesul de lucru în vederea elaborării unui plan de pace pentru Ucraina ar trebui să fie lărgit".

Zeci de refugiaţi ucraineni de la coruri din toată Elveţia s-au reunit sâmbătă în oraşul Lucerna, în apropierea unui summit mondial, pentru a cânta "Oda bucuriei" de Beethoven, o lucrare corală despre care spun că întruchipează speranţele lor de pace şi libertate.

Cântăreţii s-au adunat într-o piaţă publică din Lucerna, în apropiere de staţiunea montană Buergenstock, unde zeci de lideri mondiali s-au întâlnit pentru a încerca să obţină sprijin pentru propunerile de pace ale Ucrainei.

Printre interpreţi se aflau aproximativ 50 de refugiaţi ucraineni, unii dintre ei purtând costume naţionale, din cinci coruri diferite din întreaga Elveţie. Ţara a acceptat peste 65.000 de refugiaţi ucraineni de la invazia Rusiei în februarie 2022.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite