„Coreea de Nord nu va fi tolerată ca putere nucleară”, avertizează Secretarul de Stat al SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Coreea de Nord dispune de tehnologia pentru un atac nuclear, susţine un oficial american
Coreea de Nord dispune de tehnologia pentru un atac nuclear, susţine un oficial american

Ameninţările privind un atac nuclear lansate de Coreea de Nord sunt „inacceptabile”, SUA nu vor tolerata ca Phenianul să fie putere nucleară, afirmă secretarul de Stat american, John Kerry, aflat într-o vizită oficială de trei zile în Asia.

„Retorica beligerantă a Coreei de Nord este inacceptabilă din toate punctele de vedere. Coreea de Nord nu va fi tolerată ca putere nucleară", a spus Kerry, conform Reuters, dând asigurări că Statele Unite îşi vor apăra aliaţii din Asia de Est în caz de necesitate. 

John Kerry a făcut aceste declaraţii după întrevederea pe care a avut-o la Seul cu preşedintele sud-coreean Park Geun-hye.

Kerry a avertizat că liderul nord-coreean, Kim Jong-un, ar face "o mare eroare" dacă ar ordona un test balistic şi a lansat un apel către China pentru a-l convinge pe Kim Jong-un de adevăratele implicaţii şi consecinţe ale unui conflict nuclear. 

John Kerry, şeful diplomaţiei americane, a ajuns vineri în Asia pentru prima dată de când a devenit Secretarul de Stat al SUA, la începutul acestui an. Kerry va avea întâlniri la Seul, Beijing şi Tokio, însă prioritatea sa va fi convingerea Chinei să acţioneze pentru evitarea escaladării tensiunilor. 

John Kerry va încerca să insufle „simţul de urgenţă”oficialilor chinezi, care să ţină cont de acesta atunci când vor discuta cu regimul de la Phenian. 

Totodată, Secretarul american de Stat va încerca să dea asigurări Coreei de Sud şi Japoniei, partenerii din Pacific ai SUA, care au mobilizat deja trupe defensive pentru eventualitatea unui atac. 

Vizita lui Kerry este considerată piatra de temelie pe care se va construi răspunsul internaţional faţă de ameninţările nucleare din partea Phenianului. 

Phenianul dispune de tehnologia necesară pentru a monta focoase nucleare în rachete şi de a lansa dispozitivele, potrivit unui raport al Pentagonului, încă nepublicat, susţine un membru al Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite