Controverse după moartea lui Kissinger: Lăudat la nivel global, criticat în America Latină. „Sărăcie morală”

0
Publicat:

Moartea fostului secretar de stat american, Henry Kissinger, la vârsta de 100 de ani, a stârnit laude globale pentru „pragmatismul” și „viziunea” sa. Excepție face însă America Latină, unde oficialii fie păstreză tăcerea, fie au adus critici dure.

Henry Kissinger, criticat dur de America Latină FOTO Getty Images
Henry Kissinger, criticat dur de America Latină FOTO Getty Images

Președintele chilian, Gabriel Boric, a vorbit despre „sărăcia morală” a lui Kissinger, subliniind rolul cheie al acestuia în sprijinirea loviturii militare din Chile din 1973.

„A murit un om a cărui strălucire istorică nu a reușit niciodată să îi ascundă profunda sărăcie morală”, a scris ambasadorul Chile la Washington, Juan Gabriel Valdes.

În timp ce liderii mondiali laudă contribuțiile lui Kissinger, America Latină, în special Chile, îl acuză pentru implicarea sa în evenimentele care au condus la dictatura lui Pinochet.

Lovitura militară din 1973

Kissinger a avut un rol cheie în destabilizarea guvernului socialist al lui Salvador Allende și susținerea loviturii militare din 1973.

„Pentru Kissinger, America Latină a fost doar o piesă pe tabla de șah geostrategică globală”, spune Michael Shifter, fost președinte al Inter-American Dialogue.

„Obsesia lui Kissinger pentru Chile s-a datorat căii democratice ale lui Allende. Dacă acest experiment ar fi fost încununat de succes, ar fi putut fi extins în ţări europene precum Italia, Franţa şi Grecia”, a explicat Fernando Reyes Matta, fost diplomat chilian.

Despre acțiunile sale în perioada post-lovitură, Shifter adaugă: „Din păcate, Kissinger nu a ascultat recomandările colaboratorilor săi, iar strategia sa a fost imorală și împotriva valorilor democratice.”

Kissinger a refuzat înțelegeri cu noul guvern chilian și a impus o politică de sufocare economică.

După răsturnarea lui Allende pe 11 septembrie 1973, diplomatul american, care primise Premiul Nobel pentru Pace în acelaşi an pentru negocierile sale cu Vietnamul de Nord, a susţinut hotărât dictatura lui Pinochet.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite