Ciolacu, la moartea lui Kissinger: Contribuţia sa va continua prin moştenirea lăsată în domeniul politicii externe

0
Publicat:

Premierul româniei, Marcel Ciolacu, a transmis, joi, că regretă trecerea în nefiinţă a unui mare om de stat, Henry Kissinger. Potrivit șefului Guvernului, contribuţia lui Kissinger va continua prin moştenirea sa în domeniul politicii externe, dar și în cel al ideilor politice.

Kissinger a fost unul din cei mai importanți specialiști de politică externă FOTO Profimedia
Kissinger a fost unul din cei mai importanți specialiști de politică externă FOTO Profimedia

Regret trecerea în nefiinţă a unui mare om de stat, dr. Henry Kissinger. Contribuţia sa va continua prin moştenirea sa în domeniul politicii externe şi al ideilor politice şi va rămâne o sursă de inspiraţie pentru generaţiile viitoare de diplomaţi şi lideri”, este mesajul premierului pe X.

Henry A. Kissinger, figură marcantă a diplomației americane, om de stat, profesor și câștigător al premiului Nobel pentru pace, a încetat din viață la domiciul său din Kent, Connecticut. Kissinger avea 100 de ani, scrie AFP, potrivit Agerpres.

Cel mai influent secretar de stat american

Acesta a fost considerat cel mai puternic secretar de stat de după cel de-al doilea război mondial, ambiția și abilitățile sale au fost fundamentale pentru deschiderea Statelor Unite către China, ieșirea din războiul din Vietnam și relansarea în relațiile cu Uniunea Sovietică.

Henry Kissinger s-a născut în sudul Germaniei în 1923, unde tatăl său era profesor. Familia sa a fugit din Germania nazistă în America în 1938. După ce a devenit cetățean american în 1943, Kissinger a servit în Divizia a 84-a din 1943 până în 1946. Acesta a primit Steaua de Bronz pentru „serviciul merituos”. Kissinger a servit ulterior în Corpul de Contrainformații din Germania ocupată . A fost reservist al armatei americane până în 1959.

Kissinger și-a obținut diplomele de licență, masterat și doctorat la Universitatea Harvard , unde a predat relații internaționale timp de aproape 20 de ani.

În 1969, președintele Nixon l-a numit consilier pentru securitate națională. Ulterior, a ocupat funcția de secretar de stat sub președinții Nixon și Ford, funcții în care Kissinger a jucat un rol central în deschiderea către China , negociând sfârșitul războiului de Yom Kippur în Orientul Mijlociu și ajutând la retragerea din Vietnam. Acesta a lucrat pentru a pune fosta Rhodesie pe calea către un guvern reprezentativ și a negociat acorduri cheie de control al armelor cu Uniunea Sovietică.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite