Bilanțul cutremurului care a zguduit Turcia și Siria: Aproape 16.000 de persoane au murit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bilanțul cutremurului care a zguduit, luni, Turcia și Siria a urcat la cel puțin 15.865 de morți, conform autorităților, relatează The Guardian.

Peste 15.000 de oameni au murit. FOTO Profimedia (Arhivă)
Peste 15.000 de oameni au murit. FOTO Profimedia (Arhivă)

UPDATE 10.19 Bilanțul cutremurelor din Turcia se apropie de 16.000 de morți

Bilanțul victimelor din Turcia a crescut la 12.873 de morți în cursul nopții, de la 12.391 miercuri seara, a anunțat agenția pentru dezastre din această țară. Cel mai recent bilanț din Siria se ridică la 2.992.

Aceasta ridică numărul total al morților la 15.865.

Salvatorii continuă să caute supraviețuitori printre dărâmăturile clădirilor prăbușite în Siria și Turcia, dar așa-numita "fereastră critică de 72 de ore" de la cutremur a trecut, iar șansele de a găsi oameni în viață scad rapid, spun experții.

"Primele 72 de ore sunt considerate a fi critice", a declarat Steven Godby, expert în riscuri naturale la Universitatea Nottingham Trent, pentru Sky News. "Rata medie de supraviețuire în 24 de ore este de 74%, după 72 de ore este de 22%, iar până în a cincea zi este de 6%".

Știrea inițială

În Turcia, bilanțul victimelor a crescut cu peste 3.000 de morți în doar câteva ore și indică în prezent 12.391 de morți, a anunțat, joi, Agenția turcă pentru Gestionarea Dezastrelor și a Situațiilor de Urgență. 

În zonele din Siria controlate de guvern au fost ucise 1.262 de persoane și alte 1.730 în zonele controlate de rebeli, conform Căștilor Albe. 

Președintele Recep Tayyip Erdogan se confruntă cu o serie de critici aspre în urma cutremurelor care au zguduit partea central-sudică a Turciei.

Un posibil rival al lui Erdogan în alegerile prezidențiale, liderul Partidului Republican al Poporului (CHP) Kemal Kilicdaroglu, l-a acuzat, miercuri, pe președintele turc de amploarea dezastrului.   

Daţi-mi voie să o spun foarte clar: dacă există un responsabil principal pentru acest proces, acesta este Erdogan. Acesta este guvernul care de 20 de ani nu a pregătit ţara pentru cutremure”, a afirmat liderul CHP. 

De asemenea, Erdogan a recunoscut că au existat „dificultăți” de intervenție în primele ore de după primul cutremur puternic, produs luni la ora locală 04.17. 

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite