Momentul în care un bloc nou, „rezistent la cutremur”, se prăbușește în Turcia VIDEO

0
Publicat:

Un bloc nou de locuințe, care a fost construit în complexul Asur Sitesi din Malatya, oraș situat în apropiere de epicentrul catastrofei din Turcia, s-a prăbușit în doar câteva secunde în timpul celui de-al doilea cutremur, relatează Hurriyet.

Clădirea s-a prăbușit în timpul celui de-al doilea cutremur cu magnitudinea de 7,6 pe scara Richter. Fiindcă clădirea a fost evacuată după primul cutremur, nu s-au înregistrat pierderi de vieți omenești. 

După prăbușirea blocului, pe rețelele de socializare au apărut și informații despre clădire. Unul dintre apartamente a fost scos la vânzare cu 2.850.000 de lire turcești ( 140.000 de euro) pe 28 ianuarie 2023. 

În anunț era menționat faptul că imobilul are o vechime de un an și a fost construit în conformitate cu normele antiseismice. Is-HAK Construction, firma care a construit blocul, a precizat pe site-ul său: „proiect din beton armat, în conformitate cu cele mai recente reglementări privind cutremurele, fundație rezistentă la cutremure, beton C-35/40"

Blocul „rezistent la cutremur” a fost inaugurat în anul 2022. Foto Captură video YouTube
Blocul „rezistent la cutremur” a fost inaugurat în anul 2022. Foto Captură video YouTube

De asemenea, anunțul de vânzare fost scos de pe site. 

Jurnaliștii publicației Hurriyet au contactat Is-HAK Construction pentru a întreba de ce s-a năruit blocul. 

Prăbușirea a fost cauzată de magazinul din blocul A. Ne pare rău. S-a prăbușit o clădire cu un magazin care are o înălțime de șapte metri. Singura noastră consolare este că nimeni nu se afla în bloc în momentul prăbușirii”, a afirmat un reprezentant al firmei. 

În plus, jurnaliștii au mai întrebat dacă magazinul a fost construit cu această înălțime de la început, însă reprezentanții firmei nu au mai oferit niciun răspuns. 

După cutremurul devastator din vara anului 1999, soldat cu circa 17.000 de morți, statul turc a strâns miliarde de dolari dintr-o taxă specială menită prevenirii dezastrelor și dezvoltării serviciilor de urgență. În prezent numeroși turci se întreabă ce s-a întâmplat cu suma strânsă din această taxă, în condițiile în care ajutoarele întârzie în unele zone afectate. Acuzațiile se îndreaptă către președintele turc Recep Tayyip Erdogan, aflat la putere de 20 de ani. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite