Imagini cu soldații israelieni care instalează conducte și pompe în Gaza pentru a inunda tunelurile Hamas

0
Publicat:

Au apărut primele imagini care arată că forțele israeliene se pregătesc să inunde cu apă de mare labirintul de tuneluri folosite de Hamas sub Fâșia Gaza.

Soldați israelieni montând țevi Foto IDF via AFP
Soldați israelieni montând țevi Foto IDF via AFP

Israelul a finalizat instalarea a cel puțin cinci pompe la aproximativ 1,6 kilometri de tabăra de refugiați Al-Shati care ar putea transporta mii de metri cubi de apă pe oră - ceea ce înseamnă că ar putea inunda rețeaua de 482 de kilometri de tuneluri în câteva săptămâni.

Planul Tzahal ar fi să-i alunge pe teroriști din tuneluri și să le facă inoperabile prin inundarea sistemului cu apă de mare din Marea Mediterană.

Imaginile difuzate de IDF par să arate zeci de soldați israelieni instalând o serie de țevi negre pe plajele cu nisip din Gaza. Videoclipul distribuit de mass-media israeliană pare să-i arate și pe soldații IDF lucrând la conducte în timp ce erau sub pământ.

Prin această tactică, Israelul ar putea distruge tunelurile şi să-i scoată pe terorişti din ascunzătorile lor subterane. Pe de altă parte, au notat oficialii americani, acest lucru ar ameninţa alimentarea cu apă a Fâşiei Gaza.

Israelul a informat iniţial SUA în legătură cu această opţiune la începutul lui noiembrie, ceea ce a lansat o discuţie privind raportul dintre fezabilitate şi impactul acesteia asupra mediului şi respectiv valoarea în plan militar a eliminării tunelurilor, a mai consemnat WSJ.

Armata israeliană a afirmat că a descoperit peste 800 de braţe de tunel de la începutul războiului din Gaza, iar duminică a spus că circa 500 dintre acestea au fost deja distruse.

Unele dintre ele erau legate de facilităţi strategice subterane ale Hamas, a menţionat armata într-un comunicat. Mai mulţi kilometri de astfel de rute subterane au fost distruse. Informaţia nu a putut fi verificată în mod independent.

Riscurile de mediu pe care le implică această operațiune ar explica reticența unei părți a statului major israelian. Unul dintre acestea ar fi salinizarea acviferelor care alimentează Gaza cu apă potabilă. De asemenea, terenurile ar putea deveni improprii pentru agricultură. Un alt risc ar fi cel de instabilitate a solului la suprafață în urma injectării unor cantități atât de mari de apă de mare. Există, de asemenea, problema poluării terenurilor cu numeroasele și variatele substanțe care ar putea fi găsite în interiorul tunelurilor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite