Zelenski, primit de Charles: „Regele e un pilot al forţelor aeriene. În Ucraina fiecare pilot este un rege”

0
Publicat:

  Regele Charles al III-lea al Marii Britanii şi Irlandei de Nord l-a primit miercuri pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru prima dată, în ceea ce şeful statului ucrainean a descris drept o audienţă „cu adevărat specială” la Palatul Buckingham din Londra, relatează DPA. 

  Şeful statului ucrainean era îmbrăcat în deja faimoasa sa uniformă de culoare kaki atunci când a ajuns, miercuri după-amiază, la reşedinţa regală din Londra, scrie Agerpres.

Zelenski se află în prima sa vizită în Regatul Unit de la începerea invaziei ruse în Ucraina, pe 24 februarie anul trecut. În faţa parlamentarilor britanici, el a declarat miercuri că îi va mulţumi lui Charles pentru sprijinul acordat Ucrainei atunci când era Prinţ de Wales. 

Preşedintele ucrainean a afirmat că întâlnirea cu Regele Charles al III-lea este un „moment cu adevărat special” şi s-a referit la perioada petrecută de acesta în cadrul Royal Air Force, spunând:

În Marea Britanie, Regele este un pilot al forţelor aeriene şi în Ucraina astăzi fiecare pilot al forţelor aeriene este un rege.

El a vrut să sublinieze importanța puterii aeriene în lupta Ucrainei pentru supraviețuire împotriva Rusiei și să facă presiuni asupra Occidentului pentru a-i oferi avioane de luptă. "Această frază a fost ideea președintelui", a declarat o sursă.

Zelenski are o echipă de redactori de discursuri, inclusiv foști jurnaliști și scenariști care au lucrat la emisiunea sa de succes, "Servitorul poporului". Înainte de a câștiga alegerile prezidențiale din Ucraina din 2019, el a fost actor și comediant.

Zelenski este cunoscut pentru faptul că își scrie singur secțiuni din discursurile sale și că tastează modificările de ultim moment pe un laptop. El este pasionat de poezie și vine singur cu imagini și metafore, potrivit apropiaților săi.

În mai anul trecut, Charles, pe atunci Prinţ de Wales, a evocat „situaţia de coşmar” din Ucraina în timpul unei călătorii în România unde s-a întâlnit cu refugiaţi ucraineni care fugiseră de războiul din ţara lor. 

El s-a adresat cu ajutorul unui interpret unui grup de familii ucrainene: „Avem compasiune pentru Ucraina, este o situaţie de coşmar. Ne rugăm în continuare”. 

În luna martie 2022, Charles a subliniat că valorile democraţiei sunt atacate în Ucraina „în modul cel mai inadmisibil”

În trecut, Charles s-a referit la preşedintele rus Vladimir Putin şi anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia. El a provocat o furtună diplomatică în 2014 atunci când l-a comparat pe Putin cu fostul lider nazist Adolf Hitler, în timpul unei vizite în Canada.   

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite