Discuţii Rusia-Marea Britanie după ce Prinţul Charles l-a comparat pe Putin cu Hitler
0Un diplomat rus se va întâlni cu un oficial al Ministerului de Externe al Marii Britanii pentru a cere clarificări cu privire la afirmaţiile făcute de Prinţul Charles, care ar fi comparat acţiunile Rusiei din estul Europei cu modalitatea prin care Hitler anexa ţări.
Prinţul Charles ar fi făcut aceste afirmaţii în timpul unei conversaţii cu Marienne Ferguson, o evreică poloneză care a fugit în Canada alături de familia ei atunci când avea 13 ani, după ce oraşul în care trăia a fost anexat de nazişti în prima zi de lupte din 1939, transmite cotidianul britanic „The Telegraph”.
Femeia vorbea cu Prinţul Charles despre aceste evenimente care i-au schimbat viaţa, atunci când monarhul ar fi spus „nu este foarte diferit de ceea ce face Putin”, potrivit BBC.
Casa Regală britanică nu a făcut niciun comentariu despre această remarcă, transmiţând doar că ea a fost rostită într-o conversaţie privată. „Dar vrem să subliniem faptul că Prinţul Charles nu va căuta să facă publică o poziţie politică în cadrul unei conversaţii private”, a transmis aceasta într-un comunicat.
Nici Kremlinul nu a reacţionat la comentarii, însă doar „pentru moment”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, pentru BBC.
Pe 16 martie, autorităţile regionale din Crimeea au organizat un referendum prin care populaţia a fost întrebată dacă doreşte alipirea peninsulei la Rusia şi dacă vrea întoarcerea la Constituţia din 1992, care prevedea mai multă autonomie faţă de Ucraina pentru Republica Autonomă din Crimeea. Aceasta după ce, în urmă cu o lună, preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici fusese demis de Parlamentul de la Kiev, la fel şi Guvernul controlat de el, după mai bine de trei luni de proteste faţă de regimul pro-rus condus de Ianukovici şi apropiaţii săi.
Autorităţile locale din Crimeea au catalogat schimbarea de putere drept lovitură „fascistă” de stat, poziţie adoptată şi de Rusia.
Locuitorii din Crimeea au votat în procent covârşitor - peste 96% - pentru alipirea la Rusia. La recensământul din 2001, cel mai recent, peste 58% din locuitorii peninsulei s-au declarat ruşi, 24,3% - ucraineni şi 12% -tătari.
[<a href="//storify.com/elenadumitru22/ucraina" target="_blank">View the story "ucraina" on Storify</a>]