LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski se va întâlni la Paris cu Macron și cu Scholz. Marea Britanie va antrena piloți ucraineni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este a 347-a zi de la începutul războiului în Ucraina. După discursul în Parlamentul britanic și întâlnirea cu regele Charles al-III-lea, Zelenski zboară la Paris, unde se va întâlni cu Macron. și cu Scholz.

Zelenski s-a întâlnit cu regele Charles al-III-lea FOTO Președinția Ucrainei
Zelenski s-a întâlnit cu regele Charles al-III-lea FOTO Președinția Ucrainei

UPDATE 19.41 Oficial ucrainean: Zelenski va cere grăbirea livrărilor de arme la summitul de la Bruxelles. Când sosesc primele tancuri Leopard

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va cere joi, la summitul european de la Bruxelles, mai multe arme pentru a lupta împotriva Rusiei şi accelerarea aderării Ucrainei la Uniunea Europeană, a declarat miercuri agenţiei Reuters un oficial ucrainean. Primele tancuri Leopard 2 ar putea sosi în martie sau aprilie.

Preşedintele meu face deplasări pentru a obţine rezultate (...) Înainte de toate - armele. Avem nevoie de sprijinul Consiliului European pentru grăbirea livrărilor de arme către Ucraina", a declarat oficialul, care a vorbit cu condiţia anonimatului. Detalii aici

UPDATE 19.24 Zelenski, primit de Charles: „Regele e un pilot al forţelor aeriene. În Ucraina fiecare pilot este un rege”

 Regele Charles al III-lea al Marii Britanii şi Irlandei de Nord l-a primit miercuri pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru prima dată, în ceea ce şeful statului ucrainean a descris drept o audienţă „cu adevărat specială” la Palatul Buckingham din Londra, relatează DPA. Detalii aici 

UPDATE 18.24 Kadîrov insistă că Rusia va invada Polonia. „Occidentul va cădea în genunchi ”

Ramzan Kadîrov, un aliat al președintelui rus Vladimir Putin, a afirmat că Rusia ar trebui să „denazifice și să demilitarizeze” Polonia, relatează The Daily Beast.

Ce se întâmplă dacă, după finalizarea cu succes a operațiunii militare speciale, Rusia începe să denazifice și să demilitarizeze următoarea țară? La urma urmei, după Ucraina, Polonia este pe hartă! Eu personal am o astfel de intenție și am declarat în repetate rânduri că lupta împotriva satanismului ar trebui să continue în întreaga Europă și, în primul rând, pe teritoriul Poloniei”, se arată în postarea publicată pe Telegram de liderul cecen. Detalii aici 

UPDATE 18.09 Zelenski se întâlnește la Paris cu Macron și cu Scholz

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va sosi miercuri seară la Paris, unde se va întâlni cu preşedintele francez Emmanuel Macron, a transmis Palatul Elysee agenţiei France Presse.

Cancelarul german Olaf Scholz se va deplasa de asemenea miercuri seară la Paris, potrivit televiziunii publice germane ARD.

Cei trei lideri vor avea o întrevedere în cadrul unui dineu care se va desfăşura la Palatul Elysee.

"Plecăm astăzi la Paris, pentru întâlnirea cu Zelenski şi Macron. De acolo ne vom continua călătoria către Bruxelles", a confirmat pentru AFP purtătorul de cuvânt al cancelarului Scholz.

Zelenski se află în prezent la Londra, iar joi este aşteptat la Bruxelles pentru summitul Uniunii Europene.

Zelenski s-a întâlnit în premieră cu regele Charles al-III-lea al Marii Britanii cu care a avut o conversație de 30 de minute.

Regele Charles i-a spus lui Zelenski că este încântat să îl primească, iar liderul ucrainean a răspuns că este "o mare onoare să fiu aici".

„Cu toții suntem îngrijorați pentru tine și ne gândim foarte mult la țara ta, încât nici nu pot să vă spun”, a spus regele Charles.

UPDATE 17.32  Marea Britanie ia în considerare "în mod activ" posibilitatea de a trimite avioane în Ucraina

„Primul ministru l-a însărcinat pe secretarul apărării să cerceteze ce fel de avioane am putea oferi, dar, să fim clari, aceasta este o soluție pe termen lung, mai degrabă decât o capacitate pe termen scurt, cea de care de altfel Ucraina are cea mai mare nevoie în acest moment”, a declarat purtătorul de cuvânt al Downing Street.

El a subliniat că nu a fost luată încă o decizie privind furnizarea de avioane Ucrainei, dar că problema este analizată "în mod activ" de către ministrul britanic al apărării.

„Nu am luat o decizie dacă vom trimite sau nu avioane de luptă britanice. Evident, există o discuție în curs de desfășurare între alte țări în privința propriilor avioane de luptă, unele dintre acestea fiind ceva mai apropiat de cele cu care piloții ucraineni sunt obișnuiți”.

Marea Britanie speră să primească primii piloți ucraineni în primăvară, a spus el, adăugând că "evident, vrem să înceapă cât mai curând posibil".

„Credem că este potrivit să furnizăm atât echipamente pe termen scurt, cum ar fi tancuri Challenger, tunuri suplimentare, capacități cu rază de acțiune mai lungă care pot ajuta la câștigarea războiului acum, dar și să privim pe termen mediu și lung pentru a ne asigura că Ucraina are toate capacitățile posibile de care are nevoie”, a spus acesta, subliniind că aceste avioane sunt "piese complexe de echipament militar".

UPDATE 15.42 Zelenski: Londra ne-a fost alături din prima zi

"Londra a fost alături de Kiev din prima zi, din primele secunde și minute" ale războiului Rusiei împotriva Ucrainei, a spus Zelenski.

„Marea Britanie, ați întins o mână de ajutor atunci când lumea [încă] nu ajunsese să înțeleagă cum să reacționeze. Boris, ai făcut apel la alții când părea absolut imposibil. Vă mulțumesc”.

Dați-ne aripi

Zelenski i-a oferit președintelui Camerei Reprezentanților din Marea Britanie, Lindsay Hoyle, o cască de pilot ucrainean pe care scria „Avem libertate, dați-ne aripi pentru a o proteja”.

El a adăugat că are încredere că acest simbol "ne va ajuta cu următoarea noastră coaliție... de avioane... aripi pentru libertate". Detalii aici

UPDATE 15.17 Cancelarul Germaniei critică ''întrecerea publică'' pentru înarmarea Ucrainei

"Menţinem şi întărim această coeziune pregătind mai întâi deciziile în mod confidenţial şi comunicându-le abia după aceea", a declarat Olaf Scholz în Bundestag, camera inferioară a parlamentului federal, conform unui manuscris al discursului.

"Ceea ce dăunează unităţii noastre este întrecerea publică de a ne depăşi unii pe alţii în materie de tancuri, submarine, aeronave - cine cere mai mult?", a adăugat cancelarul. 

UPDATE 15.11 Marea Britanie, o nouă serie de sancţiuni împotriva Rusiei

Marea Britanie a anunțat miercuri că a impus o nouă serie de sancţiuni "împotriva elitelor din cadrul armatei ruse şi de la Kremlin", printre care şase entităţi ce furnizează echipament militar, inclusiv drone, pentru invazia rusă asupra Ucrainei, informează Reuters.

Sancţiunile vizează de asemenea opt indivizi şi o entitate cu conexiuni la reţeaua financiară ce ajută la "menţinerea bunăstării şi puterii printre elitele de la Kremlin", a precizat guvernul britanic într-un comunicat, în contextul vizitei întreprinse de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în Regatul Unit.

"Ucraina i-a demonstrat lui Putin că nu se va lăsa doborâtă de invazia lui tiranică. El a răspuns prin bombardarea fără discernământ a zonelor civile şi a infrastructurii naţionale critice pe teritoriul" Ucrainei, a subliniat ministrul de externe al Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, James Cleverly.

"Nu-l putem lăsa (pe Putin) să reuşească. Trebuie să ne majorăm sprijinul" pentru Ucraina, a adăugat el.

UPDATE 13.56 Mesajul lui Zelenski cu ocazia vizitei în Marea Britanie

Președintele parlamentului ucrainean, Ruslan Ștefănciuk, a distribuit o fotografie cu Volodimir Zelenski și Rishi Sunak pe aeroportul Stansted din Londra.

„Regatul Unit a fost unul dintre primii care a sărit în ajutorul Ucrainei. Iar astăzi mă aflu la Londra pentru a mulțumi personal poporului britanic pentru sprijinul acordat și premierului Rishi Sunak pentru leadership-ul său, a scris Zelenski pe Telegram.

UPDATE 12.54 Cum s-a ales praful de grupul Mozart, care dorea să fie rivalul Wagner în Ucraina

Grupul de voluntari americani Mozart a antrenat soldați ucraineni, de când Rusia a invadat Ucraina, pentru a-i pregăti să facă față forțelor ruse. Activitatea celor care au vrut să fie rivalii mercenarilor ruși din Wagner, ai „bucătarului lui Putin“, se încheie însă în urma unor acuzații grele, scrie The New York Times. Grupul Mozart antrena soldați ucraineni și evacua locuitorii din prima linie până la epuizarea banilor. Prăbușirea sa pune în lumină problemele cu care se confruntă astfel de grupuri. Detalii aici

UPDATE 12.51 Avionul lui Zelenki a aterizat

Un avion de transport C-17 al Forțelor Aeriene Regale din Marea Britanie, despre care se crede că îl transportă pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a aterizat pe aeroportul Stansted, la nord de Londra.

Regele Charles al Marii Britanii se va întâlni miercuri după-amiază cu președintele ucrainean Volodimyr Zelenski la Palatul Buckingham, relatează agenția de presă PA Media, citând un comunicat al palatului.

Zelenski va fi întâmpinat în curtea palatului, înainte de a fi condus în interiorul reședinței regale din centrul Londrei, relatează PA Media.

Zelenski vizitează Marea Britanie pentru prima dată de când a început invazia pe scară largă a Rusiei, la 24 februarie anul trecut. Aceasta va fi doar a doua sa călătorie în afara Ucrainei de atunci.

UPDATE 12.00 Zelenski, vizită-surpriză în Marea Britanie

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski va face mirecuri prima sa vizită în Regatul Unit de la invazia Rusiei în țara sa, a anunțat guvernul britanic.

Vizita preşedintelui Zelenski în Regatul Unit este o dovadă a curajului, determinării şi luptei ţării sale şi o dovadă a prieteniei indestructibile dintre ţările noastre”, a spus premierul britanic Rishi Sunak.

Zelenski va ține un discurs în Parlamentul britanic mai târziu în cursul zilei.

Premierul a anunțat, de asemenea, planuri de a pregăti piloți ucraineni pe avioane de luptă ca parte a unei investiții pe termen lung a Marii Britanii în aliatul său.

Sunak a declarat miercuri că este „mândru” să anunțe o extindere a pregătirii de la soldați la piloți de avioane de luptă și infanteriști marini, „asigurându-se că Ucraina are o armată capabilă să-și apere interesele pe viitor”.

Boris Johnson a criticat decizia lui Sunak de a nu trimite avioane de luptă după ce guvernul britanic a transmis săptămâna trecută că „nu este practic” să trimită avioane britanice în zona de război. Detalii aici

UPDATE 11.47 Ministerul rus de Externe a cerut SUA să înceteze să se amestece în afacerile interne ale Rusiei

Ministerul rus de Externe a cerut într-o notă oficială transmisă marţi Ambasadei SUA din Moscova ca statul american să înceteze să se amestece în afacerile interne ale Rusiei, conform agenţiilor de presă oficiale ruse TASS şi RIA Novosti.

„Ambasadei SUA la Moscova i-a fost transmisă la 7 februarie o notă oficială prin care i se cere să înceteze să desfăşoare activităţi incompatibile cu statutul unei misiuni diplomatice, ceea ce constituie ingerinţă în afacerile interne ale Federaţiei Ruse", a declarat interlocutorul celor două agenţii de presă ruse. Detalii aici

UPDATE 11.10 Noua ofensivă a Moscovei ar putea viza Harkovul sau Zaporojie

Șeful Securității Naționale a Ucrainei, Oleksi Danilov, a declarat marți într-un interviu acordat Reuters că este de așteptat ca ofensiva Moscovei să vizeze regiunile Harkov (nord-est) sau Zaporojie (sud).

Desigur, vor fi făcute încercări de ofensivă fie în direcția Harkov, fie în Zaporijie. Cât de succes vor avea depinde de noi”, a declarat oficialul ucrainean de la biroul său din Kiev.

„Ei trebuie să vină cu ceva în fața oamenilor lor și au o dorință majoră de a realiza ceva uriaș, așa cum văd ei lucrurile, până la această dată”, a spus el cu referire la împlinirea unui de la lansarea invaziei, pe 24 februarie.

UPDATE 10.50 Roger Waters, invitat de Rusia să vorbească în Consiliul de Securitate al ONU despre livrările de arme în Ucraina

Rusia l-a invitat pe muzicianul englez Roger Waters, unul dintre fondatorii trupei Pink Floyd, să vorbească, miercuri, în Consiliul de Securitate al ONU în cadrul unei reuniuni pe care autorităţile de la Moscova au solicitat-o în vederea unei discuţii despre livrările de arme către Ucraina. Detalii aici

UPDATE 05.40 Kuleba a discutat cu Blinken despre noi sancțiuni împotriva Rusiei și ajutor militar suplimentar

Ministrul de Externe ucrainean Dmitro Kuleba a avut o discuție telefonică cu secretarul de stat al SUA Antony Blinken. Kuleba a precizat că a cerut un nou ajutor militar dar și noi sancțiuni împotriva Rusiei. Cei doi au discutat și despre „pregătirile unor evenimente importante”, pe măsură ce invazia pe scară largă a Rusiei se apropie de un an. Detalii aici

UPDATE 05.00 Zelenski a vorbit din nou despre importanța pregătirii militare a oamenilor aflațiîn poziții cheie de conducere

În timpul discursului său de marți seară, adresat poporului ucrainean, președintele Zelenski a punctat din nou cât de importantă e pregătirea militară la persoanele aflate în posturi de conducere ale administrației locale și centrale. 

Zelenski a afirmat că șeful SBU a fost numit la propunerea sa. „Consider că o astfel de cale de numire este un semnal pentru toţi funcţionarii guvernamentali şi angajaţii organelor noastre de drept”, a menţionat Zelenski, potrivit news.ro

Liderul ucrainean consideră că Vasil Maliuka a trecut testul războiului pe timpul mandatului interimar al Serviciului SBU. 

„Le sunt recunoscător deputaţilor poporului din Ucraina pentru votul lor pozitiv asupra candidaturii lui Ihor Klimenko pentru postul de ministru al Afacerilor Interne. Este important că sistemul Ministerului Afacerilor Interne, care este un element al sistemului general de apărare şi securitate, a primit rapid un lider care a apărat ţara noastră încă din primele minute ale invaziei la scară largă, împreună cu toţi ceilalţi”, a spus Zelenski.

UPDATE 03.00 Luptători Wagner surprinși de o filmare cu drona în timp ce bat un alt luptător, care pare a fi chiar comandantul acestora

O înregistrare video arată cum luptători ai grupării Wagner târăsc un luptător care pare a fi chiar comandantul grav rănit, pe care îl bat violent cu ceea ce par a fi lopeți.

Incidentul a fost surprins în apropierea orașului Bahmut, acolo unde au loc lupte crâncene de luni de zile. Imaginile surprind patru soldați care cară un coleg printre ruinele caselor, după care îl aruncă lângă un hambar. O altă înregistrare surprinde un moment în care trei bărbați îl lovesc pe cel rănit cu lopețile. 

UPDATE 00.00 Statele Unite au aprobat vânzarea de sisteme de lansatoare de rachete Himars Poloniei

Statele Unite au anunţat marţi că au aprobat vânzarea a 18 sisteme de lansatoare de rachete Himars Poloniei, ţară membră NATO care se învecinează cu Ucraina, pentru zece miliarde de dolari, transmite AFP.

„Vânzarea planificată va îmbunătăţi obiectivele militare ale Poloniei în ceea ce priveşte reînnoirea capacităţilor sale, sporind în acelaşi timp interoperabilitatea cu SUA şi cu alţi aliaţi”, a declarat Agenţia de Cooperare pentru Apărare a SUA (DSCA) într-un comunicat de presă, potrivit Agerpres.

„Polonia intenţionează să folosească acest echipament de apărare pentru a-şi moderniza forţele armate şi pentru a-şi extinde capacitatea de a-şi consolida securitatea internă şi de a descuraja ameninţările regionale”, a adăugat DSCA.

Sistemul Himars, fabricat de gigantul american Lockheed Martin, este un lansator de rachete montat pe vehicule blindate uşoare, cu care armata americană a echipat în special forţele ucrainene. El poate fi echipat cu şase rachete cu o rază de acţiune de aproximativ 80 km, sau cu o singură rachetă tactică cu o rază de acţiune de 300 km numită ATACMS.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite