Mesajul lui Zelenski în Parlamentul britanic: Rusia va pierde războiul. Dați-ne aripi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În discursul ținut în Parlamentul britanic, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că Rusia va pierde războiul și că Ucraina va câștiga inclusiv cu sprijinul Marii Britanii, care „merge alături de noi spre cea mai importantă victorie din viața noastră”.

Zelenski a sosit miercuri la Londra unde a fost întâmpinat de premierul Sunak FOTO EPA-EFE
Zelenski a sosit miercuri la Londra unde a fost întâmpinat de premierul Sunak FOTO EPA-EFE

 „Avem libertate, dați-ne aripi pentru a o proteja”, a fost mesajul lui Zelenski, scris pe o cască de pilot dăruită președintelui Parlamentului.

Zelenski a mulțumit Marii Britanii pentru că a fost alături de Kiev „încă din prima zi, din primele secunde și minute ale invaziei pe scară largă”.

„Marea Britanie, ați întins o mână de ajutor când lumea încă nu înțelesese cum să reacționeze”, a spus Zelenski.

"Lumea îi ajută cu adevărat pe cei care sunt curajoși să apere libertatea și să deschidă calea spre o nouă istorie", i s-a adresat Zelenski premierului britanic Sunak căruia i-a mulțumit pentru sprijin. 

Președintele ucrainean a avut un mesaj și pentru fostul premier britanic Boris Johnson aflat în sală.

„Boris, i-ai unit pe ceilalți atunci când părea absolut, absolut imposibil - îți mulțumesc".

După ce vom învinge împreună, orice agresor va ști ce îl așteaptă dacă atacă ordinea internațională", a transmis Zelenski.

„Orice agresor va pierde", a subliniat Zelenski.

Zelensk a salutat sancțiunile britanice împotriva Rusiei, dar precizat că acestea trebuie să continue până când Kremlinul își va epuiza mijloacele de a finanța războiul împotriva Ucrainei.

„Aceasta va fi noua realitate a lumii libere", a adăugat el.

Rusia va pierde

„Știm că Rusia va pierde. Știm că victoria va schimba lumea, iar aceasta va fi o schimbare de care lumea avea nevoie. Regatul Unit este alături de noi spre cea mai importantă victorie a vieții noastre. Victoria asupra ideii înseși de război”, s-a arătat încrezător Zelenski.

Când a început invazia la scară largă, în februarie anul trecut, Ucraina, împreună cu Marea Britanie, SUA și alți aliați "au format o adevărată coaliție de prieteni".

"Ați fost printre acei foarte puțini care au ajutat înainte de începerea invaziei pe scară largă [a invaziei]", a spus Zelenski.

Președintele ucrainean a spus că întâlnirea pe care urmează să o aibă cu regele Charles al III-lea constituie „un moment cu adevărat special”.

În Marea Britanie, Regele este pilot al forțelor aeriene. În Ucraina de astăzi, fiecare pilot al forțelor aeriene este un rege”, a spus Zelenski.

Marea Britanie va antrena piloți ucraineni

Vizita lui Zelenski, care a sosit la Londra cu un avion al Royal Air Force, "demonstrează curajul şi hotărârea" Ucrainei, a scris Sunak într-un comunicat, care subliniază totodată angajamentul Londrei de a debloca "o creştere imediată a livrărilor de echipamente militare pentru a ajuta la contracararea ofensivei de primăvară a Rusiei", în special cu capacităţi mai mari decât cele de care dispune în prezent armata ucraineană, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Acest ajutor se va adăuga "unui sprijin pe termen lung" sub forma instruirii trupelor ucrainene, extinsă la piloţi de avioane de vânătoare "pentru a asigura că Ucraina îşi va putea apăra spaţiul aerian pe viitor", conform aceluiaşi comunicat.

Londra i-a livrat armatei ucrainene arme letale chiar dinainte de lansarea invaziei ruse și a fost prima ţară care şi-a anunţat intenţia, în ianuarie, de a-i trimite tancuri grele - 14 Challengers 2 - urmată de Germania cu Leopard şi SUA cu Abrams.

Rishi Sunak s-a arătat în schimb reticent în ce priveşte livrarea de avioane de vânătoare, apreciind, săptămâna trecută, că acest lucru ar necesita "luni" şi chiar "ani" de instruire pentru piloţi.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a fost primit miercuri la Londra de premierul britanic Rishi Sunak, pentru o vizită rămasă secretă până în ultimele momente, relatează AFP şi Reuters. Joi Zelenski este aşteptat la Bruxelles pentru a participa la summitul Uniunii Europene,

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite