Un fost spion francez devenit scriitor, reţinut pentru divulgare de informaţii secrete într-o carte autobiografică

0
Publicat:

Un fost spion francez, autor al unei cărţi autobiografice despre activitatea sa, a fost reţinut marţi şi acuzat de divulgare de informaţii secrete de apărare, relatează France Presse, citând o sursă ce are cunoştinţă de acest caz.

Spion
Spion

Jean-François Lhuillier, pensionar fost cadru activ al Direcţiei Generale de Securitate Externă (DGSE - serviciul francez de informaţii externe), a publicat în Franţa în luna iunie cartea cu titlul "Omul din Tripoli".

Acest fost locotenent-colonel în serviciul de spionaj francez povesteşte în carte despre activitatea sa ca şef al rezidenţei din Libia între anii 2009 şi 2012, în special despre înlăturarea de la putere a dictatorului Muammar Gaddafi, scrie Agerpres.

Pe 15 septembrie, un alt fost spion al DGSE, care în luna mai a publicat şi el o carte, a fost de asemenea inculpat pentru divulgare de informaţii secrete de apărare naţională. În cartea cu titlul "Spionul, 44 de ani în DGSE", Richard Volange (un pseudonim) rememorează viaţa sa de agent secret, în special misiunile din Africa.

El evocă în special urmărirea până în Djibouti a lui Peter Cherif, veteran al jihadului francez şi bănuit că a avut o influenţă pe lângă Chérif Kouachi, unul dintre atacatorii asupra sediului publicaţiei Charlie Hebdo în 2015 la Paris.

"DGSE a fluierat sfârşitul petrecerii legate de acest obicei pe care-l au aproape toţi foştii spioni de a-şi povesti activitatea din trecut pentru a-şi rotunji veniturile", a declarat agenţiei France Presse avocatul acestuia.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite