Fabulos, fascinant și primejdios: noul chip al spionajului social global al secolului XXI

0
0
Publicat:

Se schimbă fundamental și una dintre cele mai vechi profesii consemnate în arhivele civilizațiilor lumii, cea de spion, arma subtilă și de multe ori mortală, cu profesioniștii reali ascunși sub măști suprapuse pentru a le fi apărată identitatea și pentru a le permite inserția cât mai completă într-un mediu ostil. Această regulă a vălurilor suprapuse pentru protejarea operativilor sau a surselor devine inutilă, sau pare să devină astfel, în momentul în care vor fi implementate în teren noile realizări proiectate în cadrul unui program cu totul deosebit anunțat pe 22 august de Directorul Agenției Naționale de Securitate a SUA (NSA) care, într-un comunicat de presă a prezentat inițiativa.

Picture1 png

 Smart ePants – Smart Electrically Powered and Networked Textile Systems un proiect revoluționar, unii comentatori afirmă că este derivat direct din romane SF – care are ca scop dezvoltarea tehnologiilor de realizare a unor țesături și producerea de haine care să se constituie ca echipamente vansate de înregistrare audio, vide și localizare GPS cu transmiterea datelor în timp real către un server protejat. Proiectul este realizat în cadrul unei divizii intitulate  Intelligence Advanced Research Project Activity  (IARPRA) care, la nivelul NSA, este echivalentul unei componente similare a Departamentului Apărării, DAPRA (Defense Advanced Research Programs Agency).

Sunt de un interes extraordinar deoarece, din punctul de vedere al autorităților, urmează să contribuie – până aproape de zero – riscurile identificării unui agent operativ infiltrat într-un mediu de risc foarte ridicat (manifestații, supravegherea unei conversații alături de ținta păzită de propria sa unitate de securitate, transmiterea în timp real a datelor de localizare ale unei ținte aflate în mers sau în zonă ostilă fără ca agentul să fie nevoit să folosească aparatură vizibilă și identificabilă, etc). Este prima aplicare posibilă a ceea ce, de mai mulți ani, unele agenții de spionaj denumeau ca viitorul proxim al meseriei, adică trimiterea în teren a oricărui om obișnuit, eventual plătit la bucată ca un simplu personaj care livrează comenzi  la domiciliu, fără pregătire și fără niciun fel de legături decelabile cu o organizație și care , purtând hainele respective, să devină un transmițător perfect de date (care, le nevoie, în caz extrem, să fie considerat ca o pierdere acceptabilă prin detonare la distanță a unui mecanism de super-siguranță).

Picture2 png

Este o aplicație în domeniul spionajului la care visau mulți dintre cei, în diverse conversații din comunitățile de specialitate, căutau să vadă cine va începe să lucreze la aceste aplicații directe ale Internetului Lucrurilor (Internet of Things) ecosistemul care interconectează aparatura tip SMART. Iată ce se imaginează pentru aceste țesături speciale din noua epocă a spionajului de masă, cu interconectări multiple asigurate prin Intermediul Internetului Corpurilor, INTERNET OF BODIES, extensie a primului ecosistem care includea deja aparatura miniaturizată care poate fi înghițită, tatuată sau implantată. Iată raportul din 2020 pe acest subiect al RAND CORPORATION, o documentare asupra posibilităților vaste care acum devin posibilități ce vor fi realizate practic, într-o primă etapă, până în 2026.   

Ce trebuie să existe ca inserții în aceste țesături speciale pentru spionii care ne vor popula societățile viitorului proxim? Iată:

Picture3 png
Picture4 png
Picture5 png

Întreg programul are, după cum vedeți, trei faze de realizare, cu termene excepțional de scurte, asta fiind cea mai bună indicație că cercetările preliminare erau foarte avansate și că termenii impuși de licitația guvernamentală , atât de preciși și implicând super-performanță, erau pe deplin justificați. Iată cele trei etape și, apoi, foarte precisele zone de aplicare:

Picture6 png
Picture7 png

Este doar un început și este clar că ne aflăm la începuturile modeste dar dominate de o euforie guvernamentală a cheltuirii de fonduri pentru tot ceea ce cer generalii, atât de mulți și entuziasmați mereu că vor avea la îndemână, departe de orice primejdie reală, jucării pentru controlul social și bombițe pentru a potoli orice tensiuni. Desigur, nu pot fi atât de definitiv pesimist și cinic încât să-mi închipui și că societățile din lumea democratică  vor ajunge pradă inteligenței limitate a militarilor și apetitului lor pentru destrucție, așa că, în numărul viitor, vă voi vorbi și despre aplicațiile cerute de politicienii care au aprobat aceste programe, aplicații care să servească și lumii civile. Și, după cum veți vedea, nu sunt puține. Totul depinde de ce vor dori să facă oamenii din aplicațiile tehnologice, care va fi apetitul care le va orienta folosirea în lumea de mâine.

Deocamdată, apetitul pentru destrucție, violență și escaladare continuă, nu lasă prea multe dubii în ce privește răspunsul. Dar, cine știe, poate ceva se va schimba.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite