Un britanic, membru al celulei jihadiste „Beatles”, a recunoscut că a finanțat terorismul

0
Publicat:

Un britanic suspectat de apartenenţă la celula teroristă supranumită „Beatles”, aparţinând grupării jihadiste Stat Islamic şi specializată în executarea de ostatici occidentali, a pledat vinovat luni în faţa unui tribunal din Londra la acuzaţii legate de terorism.

Aine Davis (stânga) a pledat vinovat la toate capetele de acuzare FOTO Profimedia
Aine Davis (stânga) a pledat vinovat la toate capetele de acuzare FOTO Profimedia

Aine Davis (39 de ani), capturat în Turcia în 2015 şi ulterior expulzat şi arestat în august 2022 la Londra, a pledat vinovat la acuzaţiile de finanţare a activităţilor teroriste în 2013 şi 2014 şi posesie de arme de foc în scopuri legate de terorism.

Davis a participat la audierea în tribunalul penal Old Bailey în videoconferinţă, el fiind închis în penitenciarul de maximă securitate Belmarsh.

Întrucât acuzatul a pledat vinovat, nu va exista un proces, potrivit legilor britanice; o nouă audiere este prevăzută în 13 noiembrie, atunci când judecătorul va pronunţa pedeapsa.

În luna martie, Aine Davis pledase nevinovat la aceleaşi capete de acuzare. Activi în Siria între 2012 şi 2015, cei patru membri ai celulei „Beatles”, care au crescut şi s-au radicalizat la Londra, sunt acuzaţi că au supervizat detenţia a cel puţin 27 de jurnalişti şi lucrători umanitari proveniţi din SUA, Regatul Unit, Franţa, Spania, Italia, Germania,

Danemarca, Suedia, Belgia, Japonia, Noua Zeelandă şi Rusia. Cel mai cunoscut membru al acestei celule, britanicul Mohamed Emwazi, alias „Jihadi John”, a fost ucis de o dronă americană în Siria în 2015.

Alţi doi membri ai celulei, El Shafee el-Sheikh şi Alexanda Kotey, au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă de justiţia americană după ce fuseseră arestaţi de forţele kurde din Siria în 2018.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite