„Mini Gaza”, orașul fantomă din deșert unde se antrenează soldații israelieni pentru războiul urban

0
Publicat:

Forțele de Apărare Israelului se pregătesc pentru o invazie a Fâșiei Gaza în urma atacurilor teroriste ale mișcării islamiste Hamas de săptămâna trecută.

Palestinienii din Gaza fug din calea războiului FOTO EPA-EFE
Palestinienii din Gaza fug din calea războiului FOTO EPA-EFE

Militarii israelieni sunt „în formație” în jurul întregii Fâșii Gaza și gata pentru „următoarea fază a operațiunii”, a declarat purtătorul de cuvânt al IDF, citat de BBC. „Obiectivul nostru e foarte clar, faza finală a acestui război este să dezmembrăm Hamas și capacitatea sa militară și să schimbăm situația în mod fundamental astfel încât Hamas să nu mai aibă niciodată posibilitatea de a provoca niciun fel de rău civililor sau soldaților israelieni”, a spus purtătorul de cuvânt al IDF.

Trupuri ale unora dintre israelienii capturaţi de Hamas în timpul atacului desfăşurat în urmă cu o săptămână au fost recuperate de armata israeliană în timpul unui raid terestru în Gaza, vineri, relatează ziarele israeliene, citate de BBC. Haaretz şi Jerusalem Post spun că Forţele armate ale Israelului au găsit un număr nespecificat de cadavre, aducându-le înapoi pe teritoriul israelian şi au găsit obiecte aparţinând unor persoane dispărute. Unităţi de infanterie şi blindate au luat parte la raidul în timpul căruia o celulă Hamas care a lansat rachete antitanc asupra teritoriului israelian a fost „eliminată”, spune Jerusalem Post. Forţele armate israeliene au transmis doar că soldaţii au adunat dovezi care vor ajuta la localizarea ostaticilor.

Autoritățile israeliene au declarat joi, 12 octombrie, că 1.300 de oameni au fost uciși în atacuri. Represalia Israelului în Gaza a ucis 1.799 de palestinieni până vineri, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza.

Israelul a dat 1,1 milioane de oameni din nordul Gazei 24 de ore pentru a evacua în partea de sud a Fâșiei înaintea ofensivei terestre anticipate israeliene. Organizația Națiunilor Unite a spus că cererea ar fi imposibilă fără „consecințe umanitare devastatoare”.

IDF nu a trimis trupe terestre în Gaza din 2014, dar și-a antrenat soldații într-un oraș fantomă numit Centrul de Antrenament pentru Războiul Urban. Soldații o numesc „Mini Gaza”.

Centrul de pregătire pentru războiul urban este situat în sudul Israelului, la baza armatei Zeelim. A fost construit în 2005 pentru 45 de milioane de dolari, potrivit Associated Press.

Are 242.811 de metri pătrați și a fost construită pentru a simula „un oraș în deșert autentic și modern”, spune IDF. Include peste 600 de clădiri părăsite, dintre care unele au opt etaje înălțime și străzi înguste și întortocheate.

Structurile din unitate variază de la complexe mari de apartamente, la școli, cocioabe, piețe, moschei și clădiri publice.

„Mini Gaza“ este menită să imite mediile urbane precum cele din Fâșia Gaza, Cisiordania și sudul Libanului. Soldații israelieni efectuează exerciții de luptă pe străzile înguste. Până și pereții de beton din unitate sunt acoperiți cu mesaje precum „Free Gaza”.

IDF are un artist oficial de graffiti care a realizat picturile murale, inclusiv ale luptătorilor palestinieni care au murit, notează AP. Chiar și chemarea musulmană la rugăciune este difuzată dintr-o clădire, potrivit AP.

IDF spune că una dintre prioritățile exercițiilor de antrenament este de a minimiza daunele civile. Unii soldați israelieni servesc drept militanți islamiști în timpul exercițiilor. Trupele din alte state aliate, inclusiv SUA și Europa, s-au antrenat și ele la în această bază. Zona este suficient de mare pentru exerciții care implică 2.000 de soldați.

Când nu se țin antrenamente, „Mini Gaza“ se transformă într-un oraș fantomă în deșert.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite