Ucraina îndeamnă UE să-i ofere sisteme de apărare antiaeriană şi să sancţioneze Belarus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rusia a invadat Ucraina. Foto Profimedia

Ucraina face apel la Uniunea Europeană şi statele sale membre să furnizeze urgent sisteme de apărare aeriană şi antirachetă, precum şi să folosească „toate mijloacele” pentru a bloca semnalele satelitului rusesc.

Într-o listă de solicitări trimisă liderilor UE înainte de un summit de urgenţă de joi seară la Bruxelles, Ucraina solicită, de asemenea, „cele mai aspre măsuri de restricţie împotriva Belarusului, care a sprijinit în mod direct [invazia pe scară largă] a Rusiei”.

În solicitarea , redactată de diplomaţii ucraineni la Bruxelles şi văzută de The Guardian, Kievul mai cere:

-suspendarea licenţelor de software pentru echipamente militare şi civile în Rusia şi Belarus;

-blocarea sau bruierea sistemelor ruseşti de navigaţie prin satelit peste Marea Neagră şi Marea Azov; folosind toate mijloacele pentru a bloca sistemul rusesc de navigaţie prin satelit Glonass, inclusiv blocarea semnalului acestuia peste Marea Neagră, Marea Azov, Belarus şi spaţiul aerian ucrainean.

Kievul doreşte ca UE să-şi deschidă sistemul de ajutor de urgenţă (mecanismul de protecţie civilă) pentru ucraineni.

Ofensiva militară rusă în Ucraina continuă pe mai multe direcţii; 18 morţi într-o cazarmă bombardată la Odesa

Forţele armate ucrainene au raportat joi după-amiază că Rusia atacă din mai multe direcţii ''infrastructuri militare şi civile'', folosind avioane, rachete de croazieră şi artileria, transmite agenţia DPA.

''Lupte grele continuă pe direcţia Harkov'', cel mai mare oraş din nord-estul Ucrainei, iar înaintarea trupelor ruse a fost stopată în regiunea nord-estică Cernihov, situată la graniţa cu Belarus, se arată în declaraţia armatei ucrainene.

Kievul şi NATO au transmis de asemenea că dinspre Belarus au pătruns în Ucraina convoaie militare ruseşti. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a vorbit mai devreme despre atacuri aeriene şi cu rachete desfăşurate de Rusia din mai multe direcţii, cu trupe terestre şi forţe speciale de asemenea implicate în această ofensivă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite