Liderii Coaliţiei condamnă agresiunea  armată a Ucrainei de către Rusia: Ne arătăm solidaritatea cu sutele de mii de familii care fug din calea invaziei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Ciolacu şi Florin Cîţu FOTO Inquam Photos / George Călin
Marcel Ciolacu şi Florin Cîţu FOTO Inquam Photos / George Călin

Liderii Coaliţiei condamnă agresiunea armată a Ucrainei de către Rusia, subliniind că întreg poporul rus va fi afectat de acţiunile care au loc în urma ordinelor date de Vladimir Putin. De asemenea, Florin Cîţu, Marcel Ciolacu, Kelemen Hunor şi Varujan Pambuccian au punctat faptul că sunt solidari cu toate familiile ucrainene care fug din calea invaziei trupelor ruse de pe teritoriul lor.

„Partidul Social Democrat, Partidul Naţional Liberal, Uniunea Democrată Maghiară din România şi Grupul Parlamentar al Minorităţilor Naţionale condamnă ferm invadarea şi agresiunea armată de către Federaţia Rusă a teritoriului Ucrainei.  Acţiunile Federaţiei Ruse încalcă în mod criminal principiile de drept internaţional, începând cu cel al respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei. Prin invazia cinică de azi, Federaţia Rusă este arhitectul celei mai grave crize de securitate de după cel de-al Doilea Război Mondial, care pune în pericol viaţa a milioane de oameni, deopotrivă copii, bătrâni, femei sau bărbaţi. Cei care au dat ordinul de declanşare a invaziei vor fi priviţi de acum înainte, în toată lumea democratică, drept agresori care au pe conştiinţă victime nevinovate. Nu doar românii, ci şi sute de milioane de oameni de pe toate continentele care privesc imaginile dramatice din Ucraina, ştiu şi simt că oricât de puternic este azi agresorul, nu există forţă militară care să poată invinge adevărul. Iar adevărul este că dreptul poporului ucrainean la suveranitate şi independenţă nu poate fi negat de voinţa vreunui conducător vremelnic al unui alt stat”, se arată într-o declaraţie semnată de toţi liderii Coaliţiei, adică de Marcel Ciolacu, Florin Cîţu, Kelemen Hunor şi Varujan Pambuccian. 

„Îi asigurăm pe toţi românii că sunt în siguranţă, iar ţara noastră nu va fi implicată în niciun posibil conflict militar. Niciodată în istoria ei, România nu a avut garanţii de securitate mai solide decât acum, în calitatea sa de membru NATO. În această perioadă de insecuritate regională, se vede cu atât mai pregnant cât de importante sunt apartenenţa României la NATO şi Uniunea Europeană şi parteneriatul strategic foarte solid cu Statele Unite ale Americii. Folosirea ilegală a forţei armate pentru îndeplinirea unor obiective determinate de o istorie falsificată este inacceptabilă pentru lumea secolului XXI şi Federaţia Rusă va suporta consecinţele acestor acţiuni care încalcă flagrant fundamentul relaţiilor internaţionale. Acţiunile inacceptabile ale Federaţiei Ruse vor primi un răspuns pe măsură de la partenerii României din NATO şi UE, cu care România se află în permanentă coordonare. Federaţia Rusă trebuie să înţeleagă să înceteze de urgenţă agresiunea asupra Ucrainei, precum şi să evite cu orice preţ pierderea de vieţi omeneşti.

Mai mult, agresiunea Federaţiei Ruse va avea consecinţe devastatoare nu doar asupra Ucrainei, ci şi asupra poporului rus, care va suferi inevitabil în urma sancţiunilor ample, economice şi de alt tip, care le vor afecta profund ţara, până la izolare internaţională”, mai susţin autorii declaraţiei. 

„Considerăm că este datoria noastră, a forţelor politice democratice responsabile româneşti să ne arătăm solidaritatea cu sutele de mii de familii care fug din calea invaziei orchestrate de Vladimir Putin. Guvernul României îi va ajuta pe toţi cetăţenii ucraineni care caută refugiu în ţara noastră şi vom acorda asistenţă umanitară Ucrainei”, conchid liderii Coaliţiei. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite