Trimisul papei Francisc, discuții „cordiale” în China pe tema necesității de a găsi căi de pace în Ucraina

0
Publicat:

Trimisul papei Francisc, cardinalul Matteo Zuppi, a avut discuţii „deschise şi cordiale” la Beijing cu un oficial guvernamental chinez pe tema necesităţii de a găsi căi de pace în Ucraina, a anunţat joi Vaticanul, potrivit Agerpres.

Matteo Zuppi. FOTO EPA EFE
Matteo Zuppi. FOTO EPA EFE

Cardinalul italian a abordat, la întâlnirea cu Li Hui, emisarul special al Chinei pentru afaceri eurasiatice, inclusiv problema securităţii alimentare şi blocarea exporturilor de cereale din Ucraina.

Discuţiile, care „au avut loc într-o atmosferă deschisă şi cordială, au fost dedicate războiului din Ucraina şi consecinţelor sale dramatice”, se arată într-un comunicat, citat de Reuters.

Părţile au subliniat „necesitatea de a combina eforturile pentru a încuraja dialogul şi a găsi căi care să ducă la pace”, a adăugat Vaticanul.

De la invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022, China s-a abţinut de la a condamna Moscova, care îi este aliat, deşi a cerut în repetate rânduri o încetare a focului şi o soluţie politică la criză.

Relaţii dificile între Beijing şi Vatican

Anterior misiunii sale la Beijing, Zuppi a vizitat Kievul şi Moscova în iunie şi Washingtonul în iulie, în cadrul încercărilor, deocamdată nereuşite, ale Sfântului Scaun de a aduce Ucraina şi Rusia mai aproape de masa negocierilor.

Deschiderea Chinei de a purta discuţii cu trimisul papal a fost considerată semnificativă, având în vedere relaţiile dificile dintre Beijing şi Vatican.

Vaticanul are relaţii bilaterale cu Taiwanul guvernat democratic, dar nu şi cu China, care revendică insula ca parte a teritoriului său. Vaticanul este singurul stat din Europa care recunoaşte Taipei.

Legăturile dintre China şi Vatican au fost tensionate din cauza divergenţelor legate de numirile episcopilor din China. Vaticanul se plânge că Beijingul a numit de mai multe ori episcopi în mod unilateral, încălcând un pact istoric din 2018.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite