China trimite Rusiei suficiente echipamente militare, inclusiv drone. Portița găsită pentru a înșela vigilența Occidentului

0
Publicat:

China a trimis Rusiei suficiente echipamente militare pentru a echipa o armată, folosind lacunele sancțiunilor occidentale din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, potrivit Politico.

Drone chinezești Foto Shutterstock (arhivă)
Drone chinezești Foto Shutterstock (arhivă)

Potrivit Politico, producătorii chinezi au livrat cantități semnificative de echipamente pentru a ajuta Rusia în lupta sa împotriva Ucrainei.

Printre acestea se numără echipament de protecție suficient pentru a echipa multe dintre trupele pe care Rusia le-a mobilizat pentru invazia sa, precum și drone care pot direcționa focul de artilerie și lansa grenade asupra forțelor ucrainene.

Producătorii chinezi au trimis, de asemenea, lunete termo-optice care pot ținti soldații pe timp de noapte, se arată în raport.

În total, Rusia a importat drone în valoare de peste 100 de milioane de dolari din China de la începutul acestui an, precum și 225 de milioane de dolari în ceramică, care poate fi folosită la armura corporală, o creștere de 69% față de 2022, potrivit Politico.

Companiile chinezești exploatează o portiță pentru a trimite aceste echipamente. Echipamentul este considerat neletal și este văzut ca fiind de dublă utilizare, ceea ce înseamnă că poate avea atât aplicații civile, cât și militare.

Acest lucru lasă autorităților occidentale o scuză dacă nu vor să confrunte China pe această temă, a relatat Politico.

China a negat în mod repetat că a trimis echipamente militare Rusiei de când aceasta a lansat invazia la scară largă a Ucrainei în februarie 2022.

Dar Ucraina a declarat la începutul acestui an că a găsit un număr tot mai mare de piese chinezești în armele rusești pe care le-a capturat, inclusiv drone și tancuri.

Iar documentele serviciilor de informații americane obținute de The Washington Post în aprilie au arătat că China a aprobat "furnizarea de ajutor letal" Rusiei la începutul acestui an și a planificat să trimită echipamente militare deghizate în echipamente civile.

SUA au declarat că nu au văzut nicio dovadă că China ar fi oferit Rusiei arme sau ajutor letal.

Înregistrările vamale obținute de Politico au arătat că cumpărătorii ruși au declarat comenzi pentru sute de mii de veste antiglonț și căști fabricate de o companie numită Shanghai H Win.

Rusia s-a confruntat cu penuria de echipamente, soldații mobilizați spunând că au fost nevoiți să își cumpere singuri veste antiglonț, iar un soldat rus s-a plâns, într-o convorbire telefonică interceptată, că unitatea sa nu avea muniție și că a primit doar câte o grenadă, pentru a se arunca în aer.

Ministerul britanic al Apărării a declarat în martie că soldații ruși din orașul Bahmut, Ucraina, au fost probabil forțați să se lupte corp la corp pentru că nu aveau suficientă muniție de artilerie.

Iar în iunie, președintele rus Vladimir Putin a recunoscut că trupele sale nu au avut suficient echipament, inclusiv "muniție de înaltă precizie, echipamente de comunicații, avioane, drone și așa mai departe".

China este oficial neutră și a încercat să se poziționeze ca un potențial pacificator care poate intermedia un acord. Dar, de asemenea, și-a extins relațiile cu Rusia de la începutul invaziei, inclusiv prin vizite de stat, comerț și mai multe achiziții de petrol rusesc. De asemenea, nu a oprit exercițiile militare cu Rusia.

Helena Legarda, expert în politica de apărare și politică externă chineză la think tank-ul german Mercator Institute for China Studies, a declarat pentru Politico: "Ceea ce este foarte clar este că China, cu toate afirmațiile sale că este un actor neutru, susține, de fapt, pozițiile Rusiei în acest război".

Ucraina este, de asemenea, un client al armelor chinezești, deși Politico a precizat că importurile sale de multe tipuri de echipamente chinezești s-au prăbușit în acest an.

China



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite