Vaticanul, nevoit să clarifice aprecierile Papei în legătură cu Imperiul Rusiei din trecut

0
Publicat:

Vaticanul a încercat să retragă remarcile Papei Francisc, după ce acesta le-a spus rușilor, săptămâna trecută, să fie mândri că sunt „urmașii” acelui „mare imperiu rus”, declarații ce au stârnit un val de indignare în Ucraina, scrie Bloomberg.

Papa Francisc
Papa Francisc

Declarațiile fac parte dintr-un discurs adresat tinerilor ruși, vineri, 25 August și au fost catalogate drept „triste” de către Ministerul de Externe ucrainean. Oficialii de la Kiev spun că remarcile Papei  susțin "ideile imperialiste", atât de dragi lui Vladimir Putin, spune Bloomberg.  

Vaticanul a explicat că Papa nu a vrut să laude gândirea expansionistă prin comentariile în care le-a spus rușilor să onoreze „moștenirea" liderilor care au extins granițele Rusiei cu forța, inclusiv Petru cel Mare și Ecaterina cea Mare 

"Papa a intenționat să încurajeze tinerii să păstreze și să promoveze tot ceea ce este pozitiv în marea moștenire culturală și spirituală rusă și, cu siguranță, nu să exalte logica imperialistă și personalitățile guvernamentale", a menționat purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni, într-o declarație. Acesta adaugă că menționarea lui Petru și a Ecaterinei de către Papa a fost făcută "pentru a indica anumite perioade istorice de referință". 

 Bloomberg scrie că liderul Bisericii Greco-Catolice din Ucraina a denunțat comentariile ca fiind o susținere a "naționalismului și imperialismului Rusiei, care astăzi a cauzat războiul din Ucraina - un război care aduce moarte și distrugere poporului nostru în fiecare zi". 

Sute de mii de soldați și civili au fost uciși și răniți în războiul din Ucraina, care a început în 2014, când forțele rusești au cucerit Crimeea și au organizat revolte separatiste în estul țării. Apoi a escaladat atunci când Putin a lansat o invazie la scară largă a țării în februarie 2022. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite