Guvernul polonez clarifică declarațiile lui Morawiecki: Varșovia va livra arme Kievului în baza angajamentelor sale

0
Publicat:

Guvernul polonez a precizat joi că intenţionează să livreze arme Ucrainei în conformitate cu angajamentele sale. Precizarea survine după confuzia iniţială provocată de declaraţiile făcute miercuri seara de premierul Mateusz Morawiecki.

Mateusz Morawiecki FOTO EPA-EFE
Mateusz Morawiecki FOTO EPA-EFE

„În legătură cu întrebările despre livrările de arme, aş dori să vă informez că Polonia doar efectuează livrările de muniţii şi armament convenite anterior, inclusiv pe cele rezultate din contracte semnate cu Ucraina”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului polonez, Piotr Muller.

Printre aceste angajamente se află cel mai mare contract extern încheiat de industria de apărare poloneză după 1989 și care prevede livrarea de obuziere Krab.

În același timp, Piotr Muller a criticat conducerea Ucrainei, spunând că a făcut recent o serie de „gesturi diplomatice şi declaraţii care sunt absolut inacceptabile”.

Anterior, au existat speculaţii legate de comentariile premierului Morawiecki despre livrările de arme către Kiev, pe fondul disputei privind interdicţia decisă de Polonia asupra importurilor de cereale provenite din Ucraina, relatează DPA, potrivit Agerpres.

Înntr-un interviu acordat miercuri seara pentru Polsat News şeful Executivului polonez a fost întrebat dacă va continua să sprijine Ucraina cu arme şi ajutor umanitar în pofida disputei legate de cereale.

„Deja nu mai transferăm niciun fel de arme către Ucraina, dar ne echipăm cu cele mai moderne arme”, a răspuns Mateusz Morawiecki.

Premierul polonez a subliniat că guvernul pe care îl conduce sporeşte masiv comenzile pentru arme şi că forţele armate poloneze vor trebuie să fie modernizate astfel încât Polonia să aibă una dintre cele mai puternice armate terestre din Europa.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite