Referendumul planificat asupra migraţiei în UE, considerat invalid de opoziția poloneză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul opoziţiei poloneze, Donald Tusk, a criticat referendumul planificat de partidul la putere în Polonia, Lege şi Justiţie (PiS), asupra reformei politicii de azil în UE, considerând că este invalid, arată surse citate de Agerpres.

Donald Tusk   FOTO EPA EFE
Donald Tusk FOTO EPA EFE

Acest referendum este invalid în sensul cel mai profund şi mai larg al cuvântului. Unii susţin că este un joc politic, dar PiS îşi face campanie pentru el însuşi cu fonduri de stat”, a declarat fostul prim-ministru polonez Donald Tusk miercuri în timpul unei reuniuni a conducerii partidului său Platforma Civică (PO).

PiS intenţionează să organizeze un referendum pe patru probleme, în aceeaşi zi cu viitoarele alegeri parlamentare la 15 octombrie.

În afară de a-i lăsa pe cetăţeni să-şi exprime punctul de vedere asupra reformelor planificate privind politica de azil a UE, inclusiv dacă ar trebui să fie obligatoriu pentru statele membre să accepte o cotă de migranţi, polonezii vor fi de asemenea întrebaţi ce părere au despre privatizarea întreprinderilor de stat, ridicarea vârstei de pensionare şi în legătură cu gardul de la frontiera ţării cu Belarus.

Admiterea refugiaților ar trebui să fie obligatorie, crede UE

La 8 iunie, miniştrii de interne ai UE au votat în favoarea unui sistem cuprinzător de reforme privind azilul cu o majoritate suficient de largă, de acord că admiterea refugiaţilor nu ar mai trebui să fie voluntară, ci obligatorie, iar ţările care nu vor să primească refugiaţi trebuie să plătească compensaţii.

Varşovia se opune reformei. Cu toate acestea, rezultatul referendumului nu va avea niciun efect asupra planurilor UE.

Opoziţia poloneză acuză guvernul PiS că foloseşte referendumul pentru mobilizarea alegătorilor şi resursele statului pentru campania sa electorală. Se aşteaptă ca parlamentul polonez să dea undă verde pentru referendum joi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite