Alimente care pot influența calitatea somnului

0
Publicat:

Un somn odihnitor în timpul nopții are un impact enorm asupra calității vieții de zi cu zi, atât din punctul de vedere al condiției fizice, cât și al celei mentale. Insomniile pot avea cauze diferite, dar puțini știu că una dintre ele poate fi reprezentată chiar de alimentele cosumate înainte de culcare.

Consumul anumitor alimente influențează somnul FOTO Arhivă
Consumul anumitor alimente influențează somnul FOTO Arhivă

Specialiștii susțin că există anumite alimente care ar trebui eliminate de la cină, pentru a vă putea bucura de un somn odihnitor, pe timpul nopții, notează publicația sfatulmedicului.ro. Ideal este mâncatul cu precauție și alegerea alimentelor potrivite.

Alimente de evitat, înainte de a merge la somn

Alimente bogate în grăsimi: Cercetările arată că persoanele care consumă frecvent alimente bogate în grăsimi experimentează o întrerupere a ciclurilor de somn.

Alimente condimentate: Dormitul pe burtă poate fi inconfortabil după ce mâncați alimente condimentate, deoarece sistemul digestiv își încetinește activitatea în timpul somnului. Consumul de condimente înainte de somn poate determina apariția arsurilor stomacale, fapt care v-ar putea împiedica să aveți un somn de calitate. Evitați să consumați condimente sau alimente condimentate cu mai puțin de patru ore înainte de a merge la somn.

Ciocolată și alte alimente care conțin cofeină: Somnul poate fi perturbat dacă alegeți să consumați cafea sau ciocolată înainte de culcare. Cafeaua, băuturile tip cola, ciocolata și ceaiurile cu cofeină stimulează creierul și determină apariția tulburărilor de somn. Tirozina prezentă în ciocolată împiedică relaxarea creierului și vă poate împiedica să adormiți.

Alimente bogate în proteine: Proteinele, o parte esențială a dietei zilnice, sunt o alegere greșită în ultima parte a zilei, mai ales înainte de a merge la culcare. Alimentele bogate în proteine sunt mai dificil de digerat pe timp de noapte. O cană cu lapte cald cu biscuiți ar fi o opțiune mai potrivită.

Modalități de îmbunătățire a somnului

Includerea fructelor cu conținut ridicat de magneziu: Alimentele bogate în magneziu, precum bananele, migdalele și semințele de dovleac, pot contribui la relaxarea mușchilor și la îmbunătățirea calității somnului. Magneziul ajută la reglarea nivelului de serotonină și melatonină, doi neurotransmițători esențiali pentru somn.

Optarea pentru carbohidrați complecși la cină: Consumul de carbohidrați complecși, cum ar fi orezul integral sau pâinea integrală, poate ajuta la creșterea nivelului de triptofan din creier, ceea ce poate favoriza adormirea. Aceste alimente eliberează treptat glucoza în sânge, menținând nivelurile constante și contribuind la stabilitatea somnului.

Consumul de alimente bogate în vitamina B6: Vitamina B6 este esențială pentru sinteza serotonină și melatonină, doi factori cheie în reglarea somnului. Mâncărurile precum puiul, peștele, cartofii și legumele cu frunze verzi conțin cantități semnificative de vitamina B6, care pot contribui la un somn mai odihnitor.

Lapte călduț sau ceaiuri relaxante: O cană de lapte călduț sau ceaiuri pe bază de plante, cum ar fi ceaiul de mușețel sau de lavandă, poate avea un efect relaxant asupra corpului. Aceste băuturi conțin substanțe care pot ajuta la reducerea stresului și inducerea unui somn mai profund.

Reducerea lichidelor după ora 20: Este important să te hidratezi pe tot parcursul zilei, dar la fel de important este să reduci aportul de lichide înainte de culcare. Dacă bei prea multe lichide înainte de a merge la somn, cu siguranță te vei trezi pe timpul nopții, pentru a mege la toaletă.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite