Problema drogurilor, în inima Europei: Cocaina crack inundă piața din Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zonele din jurul principalei gări internaționale a orașului sunt total nesigure și nimeni nu vrea să lucreze în tura de noapte. Angajații hotelurilor au vorbit fără perdea, pentru POLITICO, despre vandalism, furturi și traficul de droguri.

Gara Bruxelles Midi / Zuid Foto Shutterstock
Gara Bruxelles Midi / Zuid Foto Shutterstock

Karim H’Didouane este de doi ani recepționer la Park Inn by Radisson, situat lângă gara Bruxelles Midi, cunoscută sub numele de Zuid, în flamandă. Zona se schimbă, a spus el – și nu în bine.

„Există o creștere a traficanților de droguri, a vandalismului, a furtului. Nu este sigur în niciun moment”, susține H’Didouane.

Cartierul Saint-Gilles, zona orașului în care se află și hotelul, este „renumită” pentru violență și criminalitate, în special după lăsarea întunericului.

H’Didouane nu este singurul care nu se simte în siguranță. La câțiva metri de Park Inn, Mostafa Abdelazim, recepționer la hotelul Euro Capital, povestește că i s-a furat portofelul de cinci ori, în cinci ani.

„Nu este cea mai bună imagine pentru străinii ajung la gară. Majoritatea dintre ei ajung [la hotel] deja cu o problemă: „cineva mi-a furat geanta”... sau „am fost atacat”, a spus el, pentru sursa citată.

Stradă din zona centrală a Bruxellesului FOTO Shutterstock
Stradă din zona centrală a Bruxellesului FOTO Shutterstock

Într-o după-amiază caldă de vară, gara – principalul nod feroviar al Belgiei pentru călătoriile interne și internaționale – pare suficient de sigură, plină de viață, cu turiști care se grăbesc să-și ia trenurile, localnicii care se înghesuie în subteran până la metrou și comercianții care vând mâncare, suveniruri sau diferite haine și accesorii.

Noaptea, recepționerii locali pictează o scenă infernală: geamuri sparte ale mașinilor, hoți de buzunare, biciclete furate, lupte stradale, ale oamenilor în stare de ebrietate sau aflați sub influența stupefiantelor.

Ceea ce văd ei este o tendință tulburătoare care a zguduit orașul. A devenit atât de rău, de fapt, încât miercuri, 40 de comitete și asociații de cartier din Bruxelles au tras un semnal de alarmă despre consumul de droguri și scăderea siguranței, într-o scrisoare deschisă către politicieni, distribuită de presa locală.

Infracțiunile pe fondul consumului de droguri, la cote alarmante

Noile date ale poliției, publicate de ministrul belgian de Interne, Annelies Verlinden, la cererea deputatului conservator flamand N-VA, Tomas Roggeman, arată că Saint-Gilles este un punct fierbinte pentru criminalitate.

Potrivit cifrelor, poliția a înregistrat 3.320 de infracțiuni în apropierea stației, în 2021 și 3.447 de infracțiuni, în 2020. În plină pandemie de COVID, cele mai frecvente infracțiuni au fost furturile. În 2019, numărul era de 4.205, în timp ce în 2018 era mai mic, de 2.815. Cifrele pentru 2022 nu sunt complete, dar în primele nouă luni s-au înregistrat 2.204 infracțiuni.

Potrivit cotidianului belgian De Standaard, cifrele arată că zona gării Midi a avut aproape la fel de multe infracțiuni ca toate stațiile din 13 orașe flamande, inclusiv Anvers și Gent, la un loc.

„Nu a fost o surpriză pentru mine că a existat multă criminalitate, în general la Bruxelles, dar ceea ce m-a frapat a fost dimensiunea problemelor. Este o rușine, deoarece Brussels South servește drept poarta de intrare pentru cea mai mare parte a traficului feroviar internațional”, a spus Roggeman.

Se remarcă un alt număr, unul care a crescut constant în ultimii cinci ani: infracțiunile legate de droguri. În 2021, au existat 372 de infracțiuni legate de droguri în cartierul din jurul stației, mai mult de una pe zi, constituind aproximativ 10% din totalul infracțiunilor în acel an. Aceasta este o creștere față de cele 266 de infracțiuni, raportate în 2020, 172 în 2019 și 67 în 2018.

Pentru cei care lucrează în jurul stației, cifrele nu sunt o surpriză. H’Didouane a spus că a văzut mulți traficanți de droguri, în ultimii cinci ani, încercând adesea să se strecoare pe proprietatea hotelului și să rezerve camere pentru a vinde sau a folosi narcotice.

Nu ar trebui să fie o surpriză nici pentru oficialii guvernamentali. Consumul de droguri în Belgia a crescut vertiginos în ultimii ani. Pe teritoriul întregii țări s-a remarcat o creștere a consumului de amfetamine, în 2022, în timp ce la Bruxelles a devenit mai ridicat consumul de cocaină, în perioada 2021-2022.

Cocaina crack, tot mai populară

Cocaina crack – o substanță cu o mare dependență, care a avut loc pentru prima dată în SUA în anii 1980 – a început să inunde străzile, devenind din ce în ce mai populară în rândul consumatorilor de droguri.

Captură de cocaină FOTO Arhivă
Captură de cocaină FOTO Arhivă

Cocaina obișnuită, care este o sare a acidului clorhidric, extrasă din frunzele plantei coca (Erythroxylon coca Lam) care se cultivă în principal în America de Sud. Praful de cocaină este, de obicei, prizat (insuflat) şi mai rar, injectat.

Acesta produce euforie şi suprimarea dorinţelor, având multiple efecte negative asupra sănătăţii. Spre deosebire de aceasta, cocaina crack este o variantă a cocainei adaptată pentru fumat şi este fabricată din clorhidrat de cocaină. Aceasta este cunoscută pentru efectele imediate şi asocierea cu modelele de consum problematic, potrivit unei informări a Observatorului European pentru Droguri și Toxicomanie.

O analiză din 2021 a apelor uzate municipale din 13 orașe europene, realizată de proiectul EUSEME, finanțat de UE, a găsit cele mai mari cantități de reziduuri de crack în Amsterdam și Anvers, orașul-port al Belgiei. Drogul și-a făcut drum și la Bruxelles.

Datele sondajului realizat de Transit, un centru local de ajutor și adăpost pentru persoanele cu dependență de droguri și alcool, au arătat că stupefiantul a fost cea mai consumată substanță în rândul consumatorilor de droguri grele în 2022, folosită de 67% dintre persoanele chestionate.

Crack-ul este și mult mai ieftin, în comparație cu cocaina. O piatră de crack costă între 10 și 20 de euro, în timp ce un gram de cocaină se vinde la prețul de 100 de euro.

Pauline Goeminne, purtătorul de cuvânt al ministrului Sănătății de la Bruxelles, Alain Maron, de la partidul verde francofon Ecolo, a declarat că datele despre droguri sunt dificil de evaluat, dar în general a confirmat că orașul înregistrează o creștere a consumului de crack și o scădere a consumului de heroină.

„Suntem foarte conștienți de problemă și am propus deja soluții, cu miniștrii Vervoort și Van den Brandt, precum și cu alte părți interesate. Dar problema este la o asemenea amploare, la fel ca în multe orașe mari, încât trebuie puse în aplicare resurse suplimentare și soluții noi”, a spus Goeminne, referindu-se la ministrul-președinte al orașului Bruxelles și ministrul Mobilității.

La începutul acestui an, Guvernul belgian a prezentat un nou plan de combatere a violenței legate de droguri, inclusiv consolidarea prezenței poliției în porturi, intensificarea infrastructurii de scanare, verificarea cazierelor judiciare și a situației financiare a tuturor lucrătorilor portuari și creșterea amenzilor pentru consumatorii de cocaină.

De asemenea, ei au numit-o pe Ine Van Wymersch ca prim-comisar pentru droguri al țării, însărcinat cu combaterea criminalității legate de droguri.

Sălile de consum, o „soluție preferată” de combatere

Totuși, nu este vorba doar despre lege și ordine. În 2022, orașul a deschis primul loc de consum de droguri la Bruxelles, lângă gara Midi, care permite utilizatorilor să consume droguri în siguranță. În spațiul, co-gestionat de Transit, utilizatorii au acces la substanțe curate, își pot monitoriza starea de sănătate și pot consulta medici și asistenți sociali.

Brandon Siemes, în vârstă de 26 de ani, este un vizitator obișnuit la sala de consum.

„Aici, poți să vii și să consumi [droguri], nimeni nu te judecă. Personalul este amabil, foarte foarte primitor. Când ai nevoie să vorbești, ei ascultă, te sfătuiesc, vor încerca să găsească soluții”, a povestit tânărul, care consumă de la 15 ani.

Goeminne, purtătorul de cuvânt al ministrului Sănătății, a spus că o sală de consum de droguri „care respectă criteriile de reglementare oferă garanții de succes, la diferite niveluri”, pe baza recomandărilor și analizelor. Deschiderea altor săli de consum, în apropierea zonelor cele mai afectate de consumul de droguri rămâne o „opțiune preferată” atunci când este vorba despre soluții.

Consumator de droguri Foto Adevărul jpg

Pentru Bruno Valkeneers, de la Transit, războiul împotriva drogurilor pur și simplu nu funcționează: interzicerea și criminalizarea drogurilor nu are niciun impact asupra disponibilității produselor.

„Oferta este abundentă și condiționează cererea”, spune el.

Pe de altă parte, există oficiali care îl contrazic vehement. Roggeman spune că sălile de consum combat doar simptomele problemei, nu rădăcinile acesteia.

„Bruxelles are o politică foarte blândă în materie de droguri. Avem nevoie de o atitudine mai dură față de droguri, trebuie să sancționăm consumatorii și traficanții de droguri”, susține el.

Reputația zonei afectează turismul

Nu doar siguranța angajaților este amenințată, ci reputația zonei începe să afecteze și afacerile.

Saleem Nayani, managerul Hotel Continental by Midi, a spus că a văzut numărul clienților scăzând cu 25% în ultimii trei ani, mulți turiști deplângând siguranța zonei și optând pentru cazare mai aproape de centrul orașului.

De asemenea, conform lui H’Didouane, de la Park Inn, clienții lasă mai des recenzii negative despre sejururile lor, plângându-se de atmosfera și atmosfera locației.

„Uneori sunăm la poliție și vin trei sau patru ore mai târziu. Simțim că suntem lăsați singuri”, se plânge el.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite