Penurie de unt în Franţa ca în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Franţa se confruntă cu o penurie de unt, pe fondul scăderii producţiei de lapte şi creşterii consumului de unt după ce alimentul a încetat să mai fie atât de diabolizat de nutriţionişti.

În Franţa, raioanele pentru unt din marile magazine au devenit în ultimele săptămâni tot mai goale. Situaţia poate diferi de la o regiune la alta dar diversele mărci de distribuitori sunt tot mai puţine.

"Din cauza penuriei de lapte, furnizorii noştri nu sunt în măsură să onoreze comenzile de unt", scria pe un afiş dintr-un supermarket din Franţa, ţara în care se consumă cel mai mult unt pe cap de locuitor.

În Hexagon, o persoana consumă în medie 8,2 kg de unt pe an. Pe locul doi este Danemarca (6,4 kg/an) urmată de Germania (6,1 kg), potrivit Federaţiei internaţionale a laptelui.

Consumul de unt a crescut în întreaga lume, nu doar în Europa dar şi în Asia în timp ce producţia a scăzut. 

În faţa exploziei cererii, marii comercianţi refuză să crească preţurile aşa cum cer producătorii. Aceştia cer o creştere de preţ între 5 şi 10% pentru ca, spun ei, munca lor să fie valorificată la preţul just. Cum nu o primesc, preferă să nu mai fabrice unt.

În ultimul an, preţul untului s-a dublat în Franţa, trecând de la 3 euro la 5,50 de euro.

În patiserii, situaţia devine critică. Aici se folosesc zilnic câteva kg de unt iar patiserii refuză să folosească margarină pentru a nu se pierde gustul produselor. "Dacă această criză va continua, marea iubire a francezilor - croissantul va deveni un produs de lux", se teme proprietarul unei patiserii pariziene.  Unii patiseri vorbesc  despre o eventuală creştere cu aproximativ 10 euro-centimi a preţului croissantului. Untul înseamnă 25% din compoziţia unui croissant.

Pentru Franţa, situaţia este nemaîntâlnită de la al doilea Război Mondial.

Scăderea producţiei de lapte, anul trecut, în Europa ca o consecinţă a unor preţuri foarte scăzute, a accentuat fenomenul.  Odată cu eliminarea cotelor de lapte, în urmă cu doi ani, s-a înregistrat o super-producţie ceea ce a determinat scăderea preţului iar crescătorii au fost nevoiţi să reducă producţia.

Apoi, s-a privilegiat valorizarea laptelui în produsele rentabile, în brânzeturi spre exemplu, iar industria a marginalizat producţia de unt. În plus, prin fabricarea untului, fabricanţii recuperează crema care se ridică deasupra laptelui, pentru a produce lapte praf. Preţul laptelui pudră se afă în prezent la un nivel scăzut din cauza unor stocuri impresionante care au ajuns să existe în Uniunea Europeană.

Astfel că în Europa tona de unt vrac a ajuns de la 2.500 de euro la aproape 7.000 de euro, adică o creştere de 180%, între martie 2016 şi septembrie 2017.

Producătorii din Asociaţia pentru transformare a Laptelui din Franţa recunosc faptul că livrează cu prioritate către cei care au acceptat renegocierea tarifelor. Dar mulţi au decis să nu mai înnoiască acele contracte trimestriale. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite