Operațiune antiteroristă în Germania: zeci de percheziții la o asociație suspectată că sprijină Hezbollah

0
Publicat:

Un număr de 54 de percheziții, desfășurate în șapte regiuni ale Germaniei, au avut loc în cadrul unei vaste operațiuni antiteroriste. Ținta a fost o asociație islamistă, suspectată că ar sprijini gruparea șiită libaneză Hezbollah, conform anunțului făcut de Ministerul de Interne german.

Acțiune antiteroristă în Germania: 54 de percheziții FOTO Twitter (X) / Daniel Schwammenthal
Acțiune antiteroristă în Germania: 54 de percheziții FOTO Twitter (X) / Daniel Schwammenthal

Acțiunea vizează „Centrul Islamic din Hamburg” (IZH) și alte cinci organizații presupuse a avea legătură cu aceasta.

Ministrul de Interne, Nancy Faeser, a subliniat că într-un context în care mulți evrei se simt amenințați, nu se va tolera propaganda islamistă, campaniile antisemite sau ostilitatea față de Israel. Hezbollah este considerată o „organizație teroristă” în Germania, activitățile sale au fost interzise încă din aprilie 2020.

Operațiunea a vizat, în special, moscheea Imamului Ali din Hamburg, controlată de asociația IZH. Serviciile de informații germane suspectează că IZH exercită o influență puternică asupra altor moschei și asociații, cu riscul unei preluări totale a controlului.

Asociația este acuzată că răspândește „conceptul revoluționar” al mullahilor iranieni, considerat contrar ordinii constituționale germane. În cadrul acestei mișcări, se observă tendințe antisemite și ostile față de Israel, ce ajung să se propage prin diverse canale media.

În urmă cu o săptămână, cancelarul german Olaf Scholz a promis protecție comunității evreiești în cadrul unei ceremonii ce marca 85 de ani de la pogromul nazist „Noaptea de Cristal”.

Declarația sa vine în contextul unui recent val de incidente antisemite, după atacurile Hamas din octombrie asupra Israelului. Cu temeri de extindere a conflictului în Orientul Mijlociu prin intermediul Hezbollah, Germania intensifică măsurile pentru a contracara potențialele amenințări teroriste.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite