Satul creștin prins în schimbul de focuri dintre Israel și teroriștii Hamas, Hezbollah și ai Jihadului Islamic: „Ne este frică”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu nici 1.000 de locuitori, așezarea creștină Alma al Shaab din Liban, înconjurată de plantații de măslini și de portocali, a devenit o zonă de război, după ce organizația Hezbollah, inamică declarată a statului evreu, și luptători ai Hamas și Jihadului Islamic au lansat atacuri în Israel, relatează Sky News.

Hezbollah Liban
Israelienii se luptă cu Hezbollah în Liban și cu Hamas în Fâșia Gaza. FOTO Profimedia (Arhivă)

Mare parte dintre cei 900 de locuitori ai așezării libaneze s-au refugiat în diverse orașe, precum Beirut, în timp ce atacuri cu rachete și obuze sunt lansate din locul pe care altădată îl numeau acasă. 

Profitând de copacii și dealurile care înconjoară satul, militanții își intensifică operațiunile, iar liderul organizaţiei şiite libaneze Hezbollah, Hassan Nasrallah, susține că aduce noi arme puternice pe câmpul de luptă

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a atenționat organizația șiită libaneză că săvârșește o „greșeală fatală”, în vreme ce ministrul Apărării al Israelului, Yoav Gallant, a avertizat că va trimite Libanul înapoi „în epoca de piatră”. 

În pofida războiului de cuvinte, sau poate chiar din cauza lor, conflictul escaladează rapid. Locuitorii care au decis să rămână în Alma al Shaab s-au trezit în mijlocul unui schimb de focuri. Ei se întâlnesc în fiecare dimineață la magazinul local pentru a savura o cafea libaneză și a discuta despre ceea ce s-a întâmplat în cursul nopții. 

„Când vă zic că nu ne este frică, de fapt, ne este frică, nu vreți să știți ce se va întâmpla. Când te trezești dimineața te gândești: Slavă Domnului, suntem încă în viață", a mărturisit directorul liceului local, Anton Konsul. 

Fiind întrebat dacă acesta e războiul lor, bărbatul a afirmat: „Nu are nimic de-a face cu noi, aceasta este problema. Este trist, dar ce poți face?". 

Nicio persoană care a decis să rămână în localitate nu a aruncat vina asupra cuiva pentru situația înfiorătoare prin care trec. 

Alma al Shhab este singura așezare creștină din cele 104 comunități din sudul Libanului, celelalte fiind în mare parte șiite. 

 „Situația este încă suportabilă”

Locuitorii au fost întrebați în timp ce se aflau la magazinul local pentru a savura cafeaua dacă au văzut militanți ai Hezboolah în zonă, însă nu păreau dornici să vorbească despre asta. 

Poate, în urmă cu 20 de zile", a declarat Milad Eid, care conduce o pensiunea locală. „Noi stăm în casele noastre. Ei nu se apropie. Nu poți învinovăți pe nimeni, ei bine, e greu de spus. S-a întâmplat, s-a întâmplat", a mai adăugat Eid. 

Cei care au rămas în localitate nu se gândesc prea curând să plece.  

La întâlnirea de la magazin se afla și liderul bisericii maronite din localitate, Maroun Ghaffari. Prietenii săi de la magazin au glumit că Ghaffari „și-a pierdut o mulțime de clienți" de la izbucnirea conflictului, iar liderul bisericii a recunoscut că numărul enoriașilor săi, altădată foarte numeroși, a ajuns la șase. 

Sunt din sat și am multă experiență legată de războaiele din Liban, așa că voi sta cu oamenii noștri. Sunt bătrâni, nu au pe nimeni, trebuie să fim lângă ei în această situație tragică", a mărturisit el, care a afirmat că niciuna dintre părțile implicate în război nu a atacat centrul localității. 

Nu sunt sinucigaș, dar situația este încă suportabilă. Credem că, dacă părăsim satul, acesta s-ar putea transforma într-un adevărat câmp de luptă”, a mai adăugat el. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite