Numărul migranților morți vara aceasta în Mediterană s-a triplat față de 2022. „A devenit un cimitir pentru copii”

0
Publicat:

Numărul de migranţi care au murit sau au dispărut în timp ce încercau să traverseze Mediterana vara aceasta este de trei ori mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, a alertat vineri Fondul Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor al Naţiunilor Unite (UNICEF), informează AFP.

11.600 „minori neînsoţiţi" au încercat să ajungă în Italia. foto shutterstock (Arhivă)
11.600 „minori neînsoţiţi" au încercat să ajungă în Italia. foto shutterstock (Arhivă)

Între iunie şi august, cel puţin 990 de persoane au murit în Mediterana centrală, cea mai periculoasă rută maritimă din lume, care leagă Africa de Nord de Europa, comparativ cu 334 de migranţi care şi-au pierdut viaţa în aceeaşi perioadă în 2022, potrivit unui comunicat al UNICEF, scrie Agerpres.

Dacă ponderea totală a copiilor nu este cuantificată (UNICEF a recenzat în jur de zece pe săptămână în iulie), 11.600 „minori neînsoţiţi" au încercat să ajungă în Italia între ianuarie şi jumătatea lui septembrie, la bordul unor ambarcaţiuni precare, cu 60% mai mulţi decât în aceeaşi perioadă din 2022 (7.200), a subliniat UNICEF pentru AFP.

Mediterana a devenit un cimitir pentru copii şi viitorul lor. Bilanţul tragic în ceea ce priveşte copiii morţi în căutare de azil şi de siguranţă în Europa este rezultatul unor alegeri politice şi al unui sistem al migraţiei deficitar", a subliniat Regina De Dominicis, coordonatoare a UNICEF pentru această problemă.

În total, a rezumat joi Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi în timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate dedicate crizei din Mediterana, aceasta majorează la peste 2.500 de migranţi morţi sau daţi dispăruţi între ianuarie şi 24 septembrie, în creştere cu 50% într-un an.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite