Motivul pentru care Franţa refuză să mai primească migranţi de pe insula italiană Lampedusa
0Franţa caută să oprească afluxul de migranţi, sosiți pe insula italiană Lampedusa. Totuși, statul ar putea să ofere sprijin Italiei cu retrimiterea lor în alte ţările precum Coasta de Fildeş şi Senegal.
Franţa nu va mai accepta migranţi veniţi pe insula italiană Lampedusa, unde în ultimele zile a fost înregistrat un mare aflux, a declarat ministrul de Interne francez, Gérald Darmanin, potrivit AFP.
Într-un interviu acordat postului TF1, la o zi după vizita sa la Roma, ministrul Darmanin a subliniat necesitatea unei poziţii ferme în faţa afluxului de migranţi.
Franța, fermă pe poziție în privința migranților
„Franţa vrea o poziţie de fermitate. Nu primind mai multe persoane vom stopa un flux care, în mod evident, ne depăşeşte capacităţile de integrare”, a afirmat el.
Cu toate acestea, Franţa ar putea oferi sprijin Italiei în retrimirea migranţilor în ţările cu care există relaţii diplomatice solide.
„În schimb, noi le-am spus prietenilor italieni că am fi dispuşi să îi ajutăm pentru retrimirea persoanelor în ţările cu care avem relaţii diplomatice bune”, a adăugat ministrul francez.
El a dat ca exemple Coasta de Fildeş şi Senegal.
Italia se confruntă cu o creştere rapidă a sosirilor de migranţi pe insula Lampedusa, situată între Tunisia şi Sicilia. Într-o săptămână, de luni până miercuri, au sosit pe insulă 8.500 de migranţi, un număr mai mare decât întreaga populaţie a Lampedusei.
Această situaţie a creat presiuni semnificative asupra capacităţilor de primire ale insulei, a provocat o agitaţie politică în Italia şi a reaprins dezbaterea cu privire la solidaritatea europeană în ceea ce priveşte primirea şi redistribuirea solicitanţilor de azil, pentru a sprijini ţările aflate în prima linie a sosirilor.
În ceea ce priveşte solicitanţii de azil, ministrul Darmanin a recunoscut că situaţia lor trebuie tratată separat de cea a majorităţii migranţilor, dar a lăsat această responsabilitate autorităţilor italiene.
„Dacă persoanele sunt eligibile pentru azil, sunt persecutate pe criterii sexuale, politice, religioase, evident că este datoria Franţei, ca şi a altor ţări europene, să le primească”, a declarat el.
Cu toate acestea, ministrul a minimizat prezenţa solicitanţilor de azil printre migranţii sosiţi pe Lampedusa, afirmând că majoritatea acestora nu fug de persecuţii şi nu sunt din ţări precum Afganistan sau Siria.
Pe de altă parte, Gérald Darmanin a anunţat că vor fi întărite controalele la frontiera franco-italiană, cu un număr suplimentar de poliţişti şi jandarmi, crescând efectivele de la 500 la 700 de persoane.