Marea Britanie pregăteşte terenul pentru participarea la alegerile parlamentare europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul britanic a pregătit terenul pentru participarea la alegerile parlamentare europene de luna viitoare, dacă Regatul Unit încă va mai face parte din UE la momentul în care votul va avea loc.

Mişcarea semnalizează posibilitatea ca Brexitul să fie amânat până după data de 23 mai a alegerilor-la aproape trei ani după ce britanicii au votat printr-un referendum părăsirea blocului comunitar-forţând Marea Britanie să participe la scrutinul european. Însă Cabinetul a avertizat că luarea măsurilor necesare legale nu înseamnă că alegerile sunt „inevitabile”, precizând că acestea vor fi anulate dacă Regatul Unit va ieşi din UE până în ajunul votului.

„Rămâne intenţia guvernului de a părăsi UE cu un acord şi de a adopta legislaţia necesară înainte de 22 mai, în aşa fel încât să nu participăm în alegerile parlamentare europene,” a declarat un purtător de cuvânt de la Biroul prim-ministrului, pentru CNN.

„Ca un guvern responsabil, astăzi am făcut paşii necesari ceruţi de lege, în cazul în care va trebui să participăm”

Aceşti paşi includ stabilirea oficială a datei de 23 mai ca zi pentru alegerile parlamentare care vor avea loc în Regatul Unit.

Prim-ministrul Theresa May călătoreşte, astăzi, la Berlin şi, ulterior, la Paris, într-o ultimă încercare de diplomaţie privind Brexitul, înaintea unui summit de urgenţă al UE, care va avea loc la Bruxelles, miercuri.

Liderii celor 27 de state membre UE rămase vor decide dacă cererea lui May pentru încă o amânare a Brexitului până pe 30 iunie va fi aprobată.

Dacă UE nu va fi de acord cu această amânare, Regatul Unit va părăsi blocul comunitar pe 12 aprilie, fără un acord, scenariu despre care afacerişti şi economişti au avertizat că va aduce haos.

Acordul său privind Brexitul fiind respins de către parlamentarii britanici de trei ori, May a schimbat tactica, săptămâna trecută, şi s-a concentrat pe câştigarea sprijinului din partea Partidului Laburist, din opoziţie.

Prim-ministrul şi laburiştii au purtat discuţii, luni, iar un purtător de cuvânt din Downing Street a declarat pentru sursa citată că prim-ministrul vrea să ajungă la o înţelegere cu Partidul Laburist „cât se poate de repede.”

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite